17.12.2007

Så lyckas du med julbaket

Före vi kavlar upp ärmarna kan det vara bra att komma ihåg vissa bakningsregler.

Först av allt
• Läs igenom recepten och kolla att allt som behövs finns hemma.
• Ta fram redskap och ingredienser som, om inget annat anges, bör ha rumstemperatur.
• Måttsats behövs för att recept från tidningar och kokböcker ska ge avsett resultat.
• Smält smör och värm degspadet direkt i glas- eller annan mikrovågsäker bunke.
• Matbröd får mjukare inkråm och vackrare skorpfärg med mjölk i degspadet.
• Mät mjölet genom att hälla det direkt i litermått, packa det aldrig!
• Som regel blir gräddningresultatet bäst då stora bakverk som limpor och mjuka kakor gräddas i nedre delen av ugnen. Mjuka kakor ska placeras på galler. Sätt bullar, semlor och småbröd mitt i ugnen eller eventuellt något under.
• Bröd och mjuka kakor ska svalna på galler under bakduk för att inte torka på ytan.
• De flesta småbrödsdegar vinner på att vila före utbakningen, degarna går lättare att kavla mellan plastfolie.
• Provgrädda alltid 2- 3 småbröd. Rinner de ut för mycket kräver degen lite mera mjöl. Genom provgräddningen får man också klart hur mycket degen jäser under gräddningen

Nästan alla bakverk kan djupfrysas, men ju fetare bakverk desto kortare hållbarhet. De flesta bakverk är det bäst att djupfrysa så fort det kallnat, men fruktkakor och grovt bröd bör först få mogna 1-2dygn. Julens klassiker fruktkakan hör till den som måste mogna för att vara kaffebordets Drottning.

Julen är kanske den mest traditionsbundna högtid vi firar. Förväntningarna är höga och vi vill hinna med så mycket och göra så mycket. Alla hinner inte och har inte ens lust att ställa till med julbak. För dem finns det hel och halvfabrikat. Utbudet av pepparkaksdegar och smördegar är enormt och till stor hjälp för den som inte har kapacitet till att själv röra ihop sin deg. Kvaliteten är hög och industrin har även tänkt på livsmedelsallergikerna.

Denna saftiga kaka är varje jäktad kvinnas räddning. Snabbt och gott!

Morotskaka (gräddas i mikrougn)

3 dl finriven morot
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 tsk kanel
2 tsk vanillinsocker
1 tsk ingefära
½ tsk salt
½ dl hackad mandel
1½ dl matolja
2 dl farinsocker
2 ägg
saften av ½ citron
glasyr: 100 g smältost
100 g färskost
1 msk mjukt smör
det rivna skalet av ½ citron

Mät upp alla torra ingredienser i en stor bunke och rör om ordentligt. Mät upp oljan i en degbunke och blanda i farinsockret, de rivna morötterna och äggen, ett och ett, under flitig omrörning. Blanda hastigt i de torra ingredienserna, men rör inte i för mycket. Tvätta citronen omsorgsfullt. Riv skalet och lägg undan för glasyren. Pressa saften i kaksmeten. Häll smeten i en smord pajform( 24-25 cm ) och mikra kakan 8 minuter på full effekt( 650W ). Vänd på formen då halva tiden gått. Rör samman ostarna, smöret, florsockret och citronskalet. Bred ut på kakan då den svalnat.

Se alla artiklar