Röda linjen, dag 2

Röda linjen är öppen fram till klockan 15 i dag, onsdag. Passa på att ställa ekonomirelaterade frågor på facebook till vår ekonomirådgivare Janine Smeds.

Hur får man bort helt svartbränd glögg ur en rostfri kastrull?

  • Misstänker att inte sockerbiten biter på detta!? Riktigt vidbrända fall kan kräva maskindiskmedel. Strö över 1 msk maskindiskmedel (eller ½ knapp) och häll över 2 dl vatten, koka upp. Låt stå några timmar. Nu torde det ha löst upp smutsen. Annars får du ta till björntungan!

Kan man frysa grädde, sådan grädde som man gör till vispgrädde? Tänker närmast på att kunna använda den i en sås.

  • Grädden går att frysa och håller ca 2 månader, därefter finns risk för härskning. Till matlagning lämpar den sig men vispar sig dåligt.

Kan ni tipsa om enkelt julgodis lämpligt att göra med barn? Och har ni ett bra recept på knäck eller kola. Av någon anledning kristalliseras min, den liksom blir smulig och faller sönder. Jag undrar vad jag gjort fel.

  • Dessa har vi gjort på kurser och lyckats med. Var noggrann med att det inte bildas socker på kastrullkanten, pensla med ättiksvatten. Det är annars något med karamellkokningen i år, många klagar på att det kristalliseras. Enklare att göra med barn är kanske marsipanfigurer, det bränns inte!

Jag har lagat julsenap precis efter receptet på senapsfrö burken och undrar
hur den håller då den är gjord på grädde och ägg? Den blev en aning hård
till konsistensen, hur får jag den mjukare? Den är annars god.

  • Vi rekommenderar förvaring i kylskåp och produkten håller 1–2 veckor beroende på följande: Innehåller senapen socker och ättika så håller den längre. Om senapen är kokt så håller den längre. Ägget gör senapen hård, blanda ner lite vätska för att få den lösare.

Jag har en frusen julskinka på 9,5 kg. Hur lång tid måste den tina upp?

  • 3–5 dygn i kylskåp får man räkna med.
Se alla artiklar