Rejäl handels viner på Alko

Vinerna härstammar från Sydafrika. Priserna ligger mellan 11,41 och 13,74 euro per flaska. Restauranger kan köpa vinerna i Heinos partiaffär och då är priset mellan 9,80 och 11,00 euro. I Helsingfors serveras Rejäl handels viner på Restaurang Vanha som hör till UniCafe-kedjan.

Till vinproducenterna ger Rejäl handel ett garantipris (på 0,15 euro/kg) och ett Rejäl handel -tillägg (på 0,05 euro/kg). Rejäl handel -tillägget är en social bonus som oavkortad går till gemensamma anskaffningar i odlarsamhället. På Rejäl handelanslutna Lebano vingård i Sydafrika har arbetarna dessutom en högre lön än minimilönen och i deras bostäder finns el och rinnande vatten. Barnarbetskraft är förbjuden, likaså användandet av de mest skadliga kemikalierna.

Till Rejäl handels målsättningar i Sydafrika hör också att öka den svarta befolkningens andel av ägandet i enlighet med landets nuvarande black empowerment politik. Det är inte mer än 10 år sedan den långvariga segregationspolitiken i Sydafrika officiellt upphörde. T.ex. på Lebano där man producerar Rejäl handels Thandi-vin innehar arbetarna och de lokala invånarna numera en ägarandel på 40 procent, och förhandlingar om ytterligare 27 procent pågår som bäst.

Tillsvidare måste Rejäl handel vinerna beställas på förhand via Alko. Beställningarna kan göras i landets samtliga Alko-butiker. Leveranstiden är 3-4 dagar. Det kostar inget extra att göra en beställning. Till Alkos planer hör att inom kort köpa in rättvisemärkta viner till sitt standardsortiment, då kan konsumenten plocka dem direkt i hyllan.

Alkon tilausvalikoimat
http://www.alko.fi/tuotteet

Camilla Sederholm

Se alla artiklar