pressmeddelande: Äter du enligt säsong?

De senaste årtiondena har allt man kan tänka dig funnits i matbutiken – året om. Det händer att vindruvor slinker ner i köpkorgen på sommaren, fastän våra egna buskar dignar av bär. Ibland handlar vi smaklösa jordgubbar eller tomater mitt i vintern – för att de finns i butikshyllorna. Det stora utbudet året om har lett till att många inte längre tänker i säsong när det kommer till matlagning. Kampanjen Marthas matkorg lyfter fram lokala råvaror, i säsong, och inspirerar konsumenten att upptäcka nya smaker och säsongsråvaror. Äter du enligt säsong sparar du både på miljön och de egna pengarna, och dessutom smakar det bättre.

– Tyvärr har vi blivit främmande för riktiga smaker och konsistenser. Mycket av det vi äter är processad mat och risken för likgiltighet inför smaker är stor. Att längta efter och sedan sätta tänderna i en mogen jordgubbe en varm sommardag – det är en smakupplevelse som endast säsongen kan erbjuda, säger Elisabeth Eriksson, sakkunnig i huslig ekonomi på Marthaförbundet.

Kampanjen Marthas matkorg kickar igång måndagen den 4 mars på www.recept.martha.fi och facebook.com/marthaforbundet. Recept.martha.fi är också anpassad för telefoner och bjuder på snabb lunch- och middagsinspiration – klicka i ”lägg till på hemskärmen” så har du den nära till hands. Kampanjen pågår under hela året, men är extra synlig under de fyra kampanjveckorna då matkorgarna med säsongsråvaror presenteras och då vi bjuder på nya recept och säsongsinspiration dagligen under en vecka. Kampanjveckorna är vecka 10, 24, 35 och 45.

– Att välja mat enligt säsong är ett klokt val eftersom man då sparar både pengar och minskar på miljöbelastningen. Att samtidigt minska matspillet är en av våra målsättningar med projektet – lagar man sin mat själv av goda råvaror vill man också gärna ta vara på allt. Man slänger ju ogärna bort det man själv tillrett, förklarar Tessa Turtonen, sakkunnig i miljöfrågor på Marthaförbundet.

Vårens matkorg

Spannmål: mjöl, gryn, flingor, mysli, pasta

Groddar, ärtskott, solrosskott, krasse, örter

Ägg

Fisk: gädda, sik, gös

Lätta på fryslocket: ärter, gröna bönor, spenat, bär, svamp, äppelmos

Torkad svamp är en naturlig smakförstärkare

Odlad svamp för dig som inte har i frysen men gärna vill laga svamprätter

Citron, lime (smakförstärkare)

Mera information och intervjuer ger:
Elisabeth Eriksson, sakkunnig i huslig ekonomi, elisabeth@martha.fi, 050 408 9179
Frida Nylund, utvecklingschef, projektansvarig, frida@martha.fi, 040 715 1579
Tessa Turtonen, sakkunnig i miljöfrågor, tessa@martha.fi, 044 735 4975

Kampanjen Marthas matkorg – matglädje för varje säsong har som mål att inspirera och främja matlagningskunskaper och medvetenhet om säsongsmat. Under år 2013 lanseras fyra matkorgar enligt säsong och kring dessa ordnas även matlagningskurser. Recept och inspiration hittar du på recept.martha.fi. Projektet finansieras av Jord- och skogsbruksministeriets kvalitetskedja.

Se alla artiklar