Nytt år och nya mellanmål!

Nytt år och nya mellanmål!

Bra matvanor och välplanerade rutiner är nyckeln till en smidig vardag. Små justeringar kan ha en betydande positiv effekt på välbefinnandet. Oroa dig inte, det här är inte artikeln om stora livsförändringar utan snarare en samling råd och recept för hälsosamma mellanmål.

En balanserad måltidsrytm hjälper oss att kontrollera portionsstorlekarna och undvika stora svängningar i blodsockernivåerna. De flesta av oss mår bäst av att äta frukost, lunch, middag och eventuellt 1–2 mellanmål under dagens lopp. Gärna får de vara enkla att förbereda och tillaga, med lättillgängliga ingredienser som är behändiga att ta med till jobb eller hobbyn. Hemgjorda mellanmål är oftast billigare än köpta och dessutom har du full kontroll över ingredienserna och kan samtidigt undvika en hel del onödigt förpackningsmaterial. Att äta hälsosamt behöver varken vara dyrt eller komplicerat. Det finns många sätt att njuta av goda smaker och samtidigt hålla sig inom budgeten.

I dagens recept snålar vi inte på bär och frukt eller andra nyttigheter. Visar det sig att julens frukter inte ännu blivit uppätna lämpar de sig ypperligt i fräscha fruktsallader eller i smoothies. Toppa gärna med nötter, mandlar, fikon och dadlar som kanske blivit kvar efter julfirandet. Dessa ingredienser är rika på näring och ger en trevlig sötma till bärsmoothies. Kom ihåg att bruna bananer passar utmärkt i fruktiga smoothies.

Här kommer några tips på snabba mellanmål:

  • Blanda rostade nötter som mandlar, valnötter och cashewnötter med solrosfrön, pumpafrön och torkade bär för en näringsrik och energigivande mix att ta med sig på utflykter eller som en snabb mellanmålsboost.
  • Skär morötter, kålrabbi, paprika och gurka i stavar och servera dem med en hummus för en hälsosam, färggrann och proteinrik smakupplevelse.
  • Skiva äpplen och servera dem med en klick mandelsmör - energigivande och välsmakande kombination av sött och nötigt.

Fattiga riddare

2 personer

Ett läckert sätt att ta tillvara torra bröd- och bullakanter! Ett mellanmål som håller oss mätta länge. Använd de bär du råkar ha i frysen eller frukt som finns i fruktskålen.

Ingredienser:

  • 4 brödskivor
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 krm kanel
  • 1 krm kardemumma
  • (1 krm socker)
  • 1 msk smör till stekning
  • 1 dl bär som får tina en stund eller frukt

Gör så här:

  1. Vispa samman ägg och mjölk och smaksätt med kanel, kardemumma och socker.
  2. Doppa de torra brödskivorna i äggstanningen.
  3. Hetta upp en stekpanna, tillsätt smör och bryn brödskivorna.
  4. Servera varma med bär eller frukt. Du kan gärna också ringla över lite god honung.
Fattiga riddare
Fattiga riddare är en typisk resträtt. Använd exempelvis torra skivor av bröd eller torra bullar.

Smoothieskål

2 personer

Smoothie är ett tacksamt mellanmål som ger en vitaminrik energikick och speciellt viktigt för dem som kanske inte äter tillräckligt med grönsaker och frukt under dagen.

Ingredienser:

  • 3 dl bär (alla bär passar)
  • 2 dl naturell yoghurt/mjölk/havredryck/juice
  • 1 banan gärna rejält mogen
  • 2 msk honung (kan uteslutas) 

Gör så här:

  1. Mixa bär och banan med vätska och lite honung ifall syrligare bär som vinbär och lingon används.
  2. Toppa smoothieskålen med vad du råkar ha tillhanda. Exempelvis torkade bär eller frukt. Frön, nötter och mandlar ger fina fetter och proteiner. Granola, havrecrunch, talkkuna och kli ger både knaprighet och jobb åt magen.
Smoothiebowl
Genom att dricka en smoothie fullproppad med nyttigheter får man i sig viktiga näringsämnen och fibrer snabbt och enkelt.

Vispgröt

(4-6 portioner)

Vispgröt lönar sig att koka en större sats på en gång. Variera gärna mannagrynen, genom att välja olika sädesslag får du nya smakupplevelser. Samma gäller bären. Lingonen kan bytas ut till tranbär, rönnbär eller vinbär. Justera sockermängden vid behov.  Vispgröten håller sig bra i kylskåp i flera dagar.

Ingredienser:

  • 1 liter vatten
  • 1 ½ dl speltmannagryn
  • 1 dl socker
  • 4 dl lingon
  • ½ tsk salt

Gör så här:

  1. Koka upp vatten och häll i mannagryn, lingon, socker och salt.
  2. Låt koka i cirka 5 minuter och rör om med jämna mellanrum.
  3. Låt gröten svalna och vispa sedan med elvisp tills gröten är fluffig. Servera med kall mjölk eller havredryck.
Se alla artiklar