Mindfullness med saperemetoden i skogen

Det börjar nalkas höst och både i trädgården och skogen finns bl.a. bär, grönsaker och svampar att skördas just nu. Så varför inte ta in lite mindfullness i vardagen och gå ut efter middagen (eller ta med middagen ut) och upplev med era sinnen.

Om ni vill utforska t.ex. bär med alla sinnen kan ni börja med att titta och lukta på bären. Försök tillsammans hitta så många ord som beskriver utseendet och lukten. Fortsätt sedan med känsel i hand och när ni provsmakar bären kan ni börja med att fundera hur de känns i munnen och sedan hur de smakar. Fokusera på vilka grundsmaker som finns i bäret. Testa också att hålla för öronen när du tuggar på bären och fundera på hur det låter - påminner det om något annat ljud kanske?

Om det är första gången ni funderar på sinnesupplevelsen med barnen så lovar jag att det blir ännu lättare nästa gång. När ni har hittat en "plattform" för hur man kan beskriva mat utgående från sinnesintryck så kan ni också skapa en innehållsrikare måltidsdiskussion framöver.

Njut av hösten!

/Sofia

Se alla artiklar