Mera grönt på tallriken!

Mera grönt på tallriken!

Äter du fem nävar grönsaker, frukt och bär om dagen? Generellt sett äter vi finländare för lite grönt. Varför lönar det sig då att äta mera grönt? Jo, för att vegetabilierna innehåller viktiga vitaminer, mineraler och fibrer som har en positiv inverkan på vår hälsa. En mångsidig kost med mycket grönsaker, frukt och bär minskar också risken för att insjukna i hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer.

Men det handlar om så mycket mer än bara näring. Tänk vad tråkigt det skulle vara att äta en måltid med köttbullar och potatismos utan grönsaker. Föreställ dig alla färger som till exempel rödbeta, morot, broccoli och lingon kan bidra med på en tallrik med mos och köttbullar. Synsinnet är vårt mest dominanta sinne, och de största sinnesupplevelserna sker via synsinnet. Av alla våra sinnesceller sitter de allra flesta, cirka 75 procent, i ögonen. Därför vill vi också att maten som vi blir serverade ska se god ut.

Med grönsaker kan vi också få in mera textur i maten. Grönsakerna kan varieras på många olika sätt och därför kan samma grönsak skapa olika textur beroende på hur den är tillredd.

Hur kan vi då göra för att få i oss fem näva grönsaker, frukt och bär varje dag? En metod är att tänka på tallriksmodellen till lunch och middag. Fyll då halva tallriken med vegetabilier. Till frukost, mellanmål och kvällsmål kan man också tänka på att alltid ha med grönsaker, frukt eller bär på tallriken.Tänkt tallriksmodellen till lunch och middag! Här riven kål till spenatpastan med kycklingbacon.

Mera grönt på tallriken

  • Ät frukt, grönsaker eller bär vid varje måltid.
  • Servera grönsaker i olika former.
  • Servera grönsaker som förrätt i väntan på maten.
  • Tillsätt mera grönsaker i maträtterna. Exempelvis genom att riva ner morot i köttfärssåsen eller koka med rotfrukter till potatismoset.
  • Servera grönsaker i bitar. Särskilt småbarn tycker om att veta vad de äter och serveras grönsakerna i större bitar är det även möjligt att de äter mera.
  • Utmana varandra eller dig själv att smaka på nya grönsaker, frukter och bär, tillred dem på olika sätt och variera tillbehör.Ät frukt och bär till ​frukost, mellanmål och kvällsmål, exempelvis färsk quinoagröt med äpple eller bär.


​Källor:
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00474 https://www.1177.se/Tema/Kroppen/Nervsystemet-och-sinnesorganen/Sinnen/

Se alla artiklar