Medlemsnytt mars 2019

Medlemsnytt mars 2019

Vårmötet 2019, den 27 april

Det är dags för vårens stora marthahändelse – vårmötet i Helsingfors. Dagens program:

Kl. 10–12 Marthaförbundets och Marttaliittos gemensamma 120-årsjubileums öppningsceremoni

  • Dagens konferencierer: Sonja Kailassaari och Mårten Svartström.
  • Gäster: Eva Biaudet, Sirpa Pietikäinen, Andrea Hasselblatt, Ville Jalovaara, Annika Jansson.
  • Uppträdanden: Cantores Minores och Evivakören.

Kl. 12 Lunch med fullmaktsgranskning
Kl. 13 Vårmötet inleds, kaffepaus
Kl. 16.30 Mötet avslutas
Kl. 18.30 Skål för martha! Århundradets marthafest i arrangemang av Helsingfors svenska marthadistrikt inleds. Tillsammans med konferenciererna Lucina Fabricius och Lucy Komonen kommer vi att uppleva en kväll fylld av de bästa Marthatipsen, samvaro och marthakraft. Vi inleder med bubbel och mingel. Klockan 19 bänkar vi oss vid borden för en trerätters middag och underhållning av Mark Levengood, som delar med sig av sina bästa marthatips, och a capellagruppen Five Alive – de sjungande läkarna. Utmärkelserna årets marthagärningar Årets Lucina, Årets Eldsjäl och Årets samhällsinsats delas ut. Festen avslutas kl. 22.30.

Har du frågor om vårmötet? Hör av dig till Jessica Åhman, organisationskoordinator, jessica (at) martha.fi, 044 280 6609

Ny säsong av Ekofastapodden ute ut

Av vad görs textilier egentligen, hur blir kläder till, hur hänger konsumtion och identitet ihop, vad är en hållbar garderob, och vad händer med kläder då de slängs? I fem avsnitt fokuserar redaktör Linn Jung tillsammans med Hannes Bengs, Elisa Kärki, Anita Storm, Patrik Hagman, Ida Haapamäki, Maria Sundblom Lindberg och Anne Teir-Siltanen på hållbar klädkonsumtion. Lyssna på soundcloud, acast eller podcaster.

Kampanjen Ekofasta och Ekofastapodden är ett samarbete mellan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland och Marthaförbundet.

Jubileumsbrickor och skärbrädor

De efterlängtade Marthabrickorna (á 30 euro) och skärbrädorna (á 20 euro) med mönster framtaget tillsammans med formgivaren Johanna Högväg finns nu till salu i Marthashopen.


Nu finns också collegetröjor, t-skjortor och tygkass med jubileumsårets logo till salu i Costos webbshop. Costo är ett finskt varumärke med fokus på hållbar klädproduktion. Lyssna på intervjun med grundaren Hannes Bengs i första avsnittet av Ekofastapodden.


Välkommen på vårens kurser öppna för alla!

21.3, 8.4, 4.5 Kurs i smarthfisk, Kristinestad
1.4 Unga & ekonomi, Luckan Helsingfors
17.4 Vilda ätbara växter, Åbo arbis
24.4 Hur får jag pengarna att växa, Luckan Helsingfors
14.5 Vilda välgörande växter, Marthaköket, Helsingfors
28.5 Kallrörd tvål, Kronoby MI
5.6 Örtvandring & örtapotek, Kronoby MI

Närmare information och anmälan via evenemangskalendern.

Webbsida till föreningen eller kretsen

Under våren får distriktens, föreningarnas och kretsarnas webbsidor en ny design. För er som redan har en webbsida innebär den nya designen inga förändringar, sidan fungerar som tidigare. För de föreningar och kretsar som inte redan har en egen webbsida vill vi uppmuntra er att ta chansen nu. Sidan är kostnadsfri och gör det lättare för blivande medlemmar att hitta information om föreningen/kretsen. Närmare information ger informatör Karin Lindroos, karin (at) martha.fi.

Smarthfisk och hållbara placeringar

Prenumerera gärna på Marthapodden för att få de nyaste avsnitten direkt till din smarttelefon. Marthapodden finns på soundcloud och podcaster-appen.

Välkommen på nordisk sommarkonferens

Anmäl dig till årets sommarkonferens senast den sista mars. I år är temat för konferensen hållbar utveckling ur ett socialt perspektiv. Vi möts i Varberg i södra Sverige. Läs mer om konferensprogrammet och Nordens kvinnoforbund på nordenskvinnoforbund.org.


Detta medlemsbrev skickas till alla medlemmar i Marthaförbundet som har en fungerande e-postadress. Mera marthainformation hittar du i tidskriften Martha, som nästa gång utkommer april, samt i evenemangskalendern på martha.fi och i våra sociala kanaler.
Se alla artiklar