Medlemsnytt i februari

Medlemsnytt i februari

Bästa martha,
Årets Ekofasta-kampanj har inletts och jag uppmuntrar er alla att sprida kunskap om vikten av att se över sina konsumtionsvanor. Låt oss tillsammans ta hand om miljön!

Många unga behöver hjälp med vardagskunskap. Jag utmanar alla marthor att ta del i frivillighetskampanjen #jojagkan2018. Lär en ung person till exempel att stryka, sticka, tillreda mat, duka eller få koll på sin ekonomi.

Planeringen av 120-årsjubileet är i full gång och jag hoppas ni vill vara med och påverka innehållet genom att svara på marthaenkäten.

Jag ser fram emot en inspirerande marthavår tillsammans med er!

Annika Jansson,
verksamhetsledare


Dags att ekofasta!
Temat för ekofastan 2018 är "med hopp som drivkraft". Vi vill slå hål i klimatångesten och ingjuta hopp för framtida generationer. I en sexdelad poddserie får du ta del av inspiration, kunskap och konkreta tips kring miljö och hopp. Lyssna här eller i Podcaster eller Acast.

Under fastan eftersträvar vi sinnesförändring och fokuserar på det viktigaste. Att fasta är alltid frivilligt. Under fastan blir livet enklare. Vi äter mindre, drar ner på takten och tar tid för stillhet. Samtidigt ger vi mera tid för andliga värden och övningar.

Vad är ekofastan? Ekofasta är Evangelisk-lutherska kyrkans fastekampanj som lyfter fram omsorg om miljön. År 2018 arrangeras Ekofastan för sjunde gången och genomförs som ett samarbete med Finlands svenska Marthaförbund, Finska missionssällskapet och Domkapitlet i Borgå stift.


Häng med på #jojagkan-kampanjen!
Delta i den tvåspråkiga frivillighetskampanjen #jojagkan2018 och hjälp en ung person med vardagliga sysslor, som till exempel matlagning, städning, att sy i en knapp eller att byta en lampa. Berätta sedan om de färdigheter du har lärt ut på www.jojagkan.fi eller med ett textmeddelande till numret 050 339 0494. Målet är att lära ut 10 000 nya färdigheter under kampanjtiden som pågår fram till sista oktober. Alla som vill kan komma med, så haka på du också! Vill du delta i och följa med kampanjen på sociala medier kan du göra det via hashtaggen #jojagkan2018.


Dags att ansöka om föreningsstöd!
Nu är det hög tid att lägga in en ansökan om föreningsstöd för olika satsningar i kretsen, föreningen eller distriktet. Ansökningssidan på nätet är öppen fram till och med den sista februari. Inspiration, tips och idéer för er ansökan finns här, och det elektroniska ansökningsformuläret kan ni fylla i här, skrolla längst ner på sidan.

Anmäl dig till vårmötet i Åbo 5.5.2018
Sista anmälningsdagen till Marthaförbundets vårmöte i Åbo är den 23 mars 2018. Om du ännu inte är anmäld, men är intresserad, gå in och gör din anmälan genom att fylla i vårt elektroniska formulär. Vårmötesprogrammet och information om logimöjligheter hittar du i evenemangskalendern. På frågor svarar utvecklingschef Petra Högnäs, petra.hognas@martha.fi, tfn 044 280 6609.


Ungmarthas sommarläger 2018
Snart är det dags att anmäla sig till Ungmarthas sommarläger – webbanmälan till lägren öppnar 1.3.2018 klockan 8ungmartha.nettilomake.fi. Där hittar du också information om årets lägerorter, datum, platser med mera. Lägren riktar sig främst till barn i lågstadieåldern, de pågår som dagsläger mellan klockan 9 och 16 och ordnas framför allt under veckorna 23, 24 och 25 samt i augusti vecka 32.

I Helsingfors ordnar Ungmartha läger både på Kokvrån på Stora Robertsgatan och i Marthaköket på Busholmen. Även i år arrangeras läger i Åbo, Grankulla, Vasa, Esbo, Mariehamn och på många fler orter, men alla tidpunkter och lägerplatser är ännu inte bekräftade. Håll ögonen öppna på Ungmarthas hemsida efter senaste nytt!


Marthapodden är tillbaka!
I säsongens första avsnitt diskuterar hushållsrådgivare Elisabeth Eriksson och informatör Karin Lindroos beredskap i hemmet. Lyssna här eller i Podcasterappen. Under våren kommer vi bland annat att diskutera smarthfisk, kemikaliebantning i hemmet och att resa ur en ekonomisk och ekologisk synvinkel. Har du önskemål på teman vi ska ta upp? Skicka gärna önskemål till karin@martha.fi.

Save the dates – våren 2018
Håll utkik i evenemangskalendern efter kurser och föreläsningar samt happenings i Marthaköket! För aktuell information, titta också in på martha.fi, läs mer i tidskriften Martha och följ oss på sociala medier.Vi firar vår kära knöl
Den här veckan firar vi potatisveckan! Alla våra läckra potatisrecept finns samlade här.

Detta nyhetsbrev skickas till alla medlemmar i Marthaförbundet som har en fungerande e-postadress. Mera information hittar du i tidskriften Martha, som nästa gång utkommer 11.4.2018, samt i evenemangskalendern.
Se alla artiklar