Medlemsnytt april 2019

Medlemsnytt april 2019

Våren är (nästan) här och vi ser fram emot att njuta av påskens läckerheter, plocka späda nässlor och kirskål och förstås att marthamingla på vårmötet.

Vårmötet närmar sig

Ännu hinner du anmäla dig till jubileumsårets festliga vårmöte med därpåföljande middag med underhållning i arrangemang av Helsingfors svenska Marthaförening. Vi ses den 27 april i Helsingfors på Paasitorni, mötet inleds klockan 10. De som vill erbjuds grötfrukost med kaffe/te kl. 9.


Marthatorget fyller Senatstorget i september

Den 14.9 fylls Senatstorget i Helsingfors med marthor och vardagskunskap i alla dess former. Marthadistrikt och -föreningar kan boka torgplats för att sälja egna produkter på plats. Det är en ypperlig möjlighet att samla medel till den egna verksamheten och att visa upp bredden inom marthaverksamheten. Försäljningen ordnas tillsammans med Marttaliittos distrikt och försäljningspunkterna placeras på torget enligt de geografiska distrikten.

Läs mer


Lär dig nytt i Marthaköket

Marthaköket på Busholmen i Helsingfors kan hyras för exempelvis företagets TYKY-dag, filminspelning, matfotografering, workshops eller föreläsningar. Marthaföreningar och kretsar är varmt välkomna att boka in föreläsningar med våra rådgivare i köket.

Läs mer


Kampanjen Jo jag kan! lär ut vardagsfärdigheter till unga

Kampanjen Jo jag kan! fortsätter. Vi bjuder in allmänheten att dela kunskap och lära ungdomar de färdigheter som en ung person behöver för en smidig vardag. Det kan handla om matlagning, städning, att sy i en knapp eller byta en lampa. Berätta gärna vad du lärt ut genom att fylla i formuläret på jojagkan.fi.

Ta ett grepp om ekonomin den här våren!

Boka in en föreläsning med Marthaförbundets ekonomirådgivare Marina Nygård ännu i vår för kretsen, föreningen eller distriktet. Marina föreläser bland annat under rubrikerna:

  • Kvinna och ekonomi
  • Vardagsekonomi
  • Spartips i vardagen
  • Börja spara och placera
  • Placera hållbart
  • Barn och pengar

Boka genom att kontakta Marina Nygård, marina.nygard (at) martha.fi, tfn 043 820 0073.

Välkommen på vårens kurser öppna för alla!


12.4 Syjunta och after work på Ode, Helsingfors.
24.4 Hur får jag pengarna att växa, Luckan Helsingfors
29.4 Funderar du på att skaffa höns?, Vörå
4.5 Utomhusmatlagning med fisk, Kristinestad
7.5 Utomhusmatlagning med fisk, Jakobstad
13.5 Balkongodling, Åbo
14.5 Vilda välgörande växter, Marthaköket Helsingfors
28.5 Kallrörd tvål, Kronoby MI
5.6 Örtvandring & örtapotek, Kronoby MI

Till evenemangskalendern

Bokrea – slutförsäljning av Smartha tip

Under våren erbjuder vi distrikt, föreningar och kretsar att köpa in Smartha tips till ett specialpris. Boken är fylld av ovärderliga tips om allt från fläckborttagning till återvinning – den perfekta presenten till den som flyttar hemifrån.

Vi säljer böckerna lådvis, 50 ex per låda, till priset 250 euro. Postkostnad tillkommer. Fakturan skickar vi per e-post. Utförsäljningspris väljer ni själva. Erbjudandet gäller så länge produkten finns i lager. Sänd er beställning till marika@martha.fi.

Färga ägg!

Med ägg, blåbär, kål, kaffe, lök och gurkmeja är påskpysslet löst. ⁣⁣Börja med att blåsa ur äggen. Koka upp vatten, salt och önskad råvara, koka i cirka fem minuter och sila vid behov. Tillsätt en skvätt ättika eller vinäger.

Låt äggskalen ligga i färgerna (i skålar eller djuptallrikar) och vänd på dem ibland så att de färgas jämnt. ⁣⁣Till 5 dl vatten använde vi 2 msk gurkmeja för gula ägg, 1 dl blåbär eller 2 dl strimlad rödkål för blåa ägg, skal av två gula lökar eller 1 dl kaffe för bruna ägg. ⁣⁣För ett mönster på ägget kan du binda ett snöre eller garn runt ägget. ⁣

Se alla artiklar