21.11.2011

Marthabakelse till lillajul

8-10 st

125 g smör

1 dl havregryn

3 dl speltsikt

2 msk socker

2 msk iskallt vatten

Tjinuskifyllning:

2 dl grädde

2 dl ljus sirap

2 dl socker

100 g smör

Smält smöret till pajdegen. Blanda med havregryn, mjöl, socker och vatten. Tryck ut i små pajformar. Låt stå i kylen ungefär 30 minuter. Sät ugnen på 200 grader. Nagga och grädda pajskalen i cirka 25 minuter i nedre delan av ugnen. Ta ut från formarna och låt svalna.

Lägg grädde, sirap och socker i en kastrull och låt koka i 10-15 minuter. Testa om smeten är färdig genom att droppa lite i ett glas kallt vatten. Det ska inte flyta ut men fortfarande vara mjukt. Ta av kastrullen från plattan, rör ner smör i tärningar och låt tjinuskin svalna.

Häll den avsvalnade smeten i pajskalet och låt kallna helt (kan förvaras i kylskåp till servering). Garnera bakelserna med lingon innan servering.

Se alla artiklar