Här är årets matkulturstipendiat och matkulturmagasin!

Här är årets matkulturstipendiat och matkulturmagasin!

Marthaförbundet firade den finlandssvenska matkulturdagen den 9 oktober i Aspegrens trädgård i Jakobstad. Årets matkulturtema är köksträdgården. Företagarfamiljen Bock med Marc och Marina Bock i spetsen har utsetts till årets matkulturstipendiat. Tillsammans driver de biodlingsföretaget Marcs gård i Purmo.

Prismotiveringen lyder:

Finlands svenska Marthaförbund har i dag på den finlandssvenska matkulturdagen beslutat tilldela det finlandssvenska matkulturstipendiet 2023 på 1000 € till Marcs gård för sin ekologiska biodling i Purmo.

På den ekologiska bigården produceras ett mångsidigt utbud av biodlingsprodukter. Bisamhällena behandlas inte med organiska syror eller kemiska ämnen och kvalitet och hållbarhet genomsyrar verksamheten.

Marcs gård är ett genuint familjeföretag där Marc Bock har huvudansvaret för biodlingen. Bock är en av 20 personer som ingår i EU-kommissionens expertgrupp för bin. Bock och andra biodlare och experter har fått i uppgift att hitta lösningar för att stoppa att pollinerarna minskar.

Marina Bock
är utbildad konditor och fungerar som allt i allo. Parets dotter Larissa sköter om sociala medier och hjälper till där det behövs. Verksamheten startades år 2001 och godkändes år 2020 som ekobiodling. Marcs honung säljs över hela Österbotten, i såväl butiker som på marknader. Bigården fungerar även som besöksgård och festplats.

Stipendiaten erhåller en summa om 1 000 euro. Stipendiet delades ut av förbundsordföranden Mia Hafrén.

Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Finlands svenska Marthaförbund och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma och bevara de unika finlandssvenska mattraditionerna. 


Marthas matkulturmagasin 2023

Marthas matkulturmagasin 2023

MARTHAS KÖKSTRÄDGÅRD

Magasinet Marthas köksträdgård följer nybörjarodlaren och de med några odlingssäsonger bakom sig ända från planering av köksträdgården, förkultivering och odling, till skörd, tillvaratagning och matlagning. Oberoende om odlingen är stor eller liten, på friland eller i krukor eller pallkragar, i stan eller på landet, finns här fakta, tips, knep och recept för att lyckas med odlingen och skörden.

I magasinet lanserar Marthaförbundet modellen Marthas köksträdgård, en köksträdgård som finns i tre olika storlekar, S, M eller L. Storlek S innehåller fem olika grödor, medan storlek L består av 35 olika sorter. Allt från örter och ärter, till mangold, lök och rotselleri. Kombinationen av grödor i de olika storlekarnas köksträdgård är utvalda för att främja biologisk mångfald, locka pollinerar till trädgården, och förstås för att ge variation, smak och gott om näring på tallriken.

Då det är dags för skörd och tillvaratagning ger de trettio recepten framtagna av Marthaförbundets hushållsrådgivare gott om tips för hur grödorna kan smaksättas och tillredas för att ge guldkant till vardagsmaten.

Marthaförbundets matkulturmagasin utkommer i en upplaga om 13 000 exemplar, och postas till alla som är medlemmar i Marthaförbundet. Magasinet delas också ut på Marthaförbundets kurser, mässor och föreläsningar.

Se alla artiklar