Lappa hål i favoritjeansen

Lappa hål i favoritjeansen

Vi ger förslag på vad du kan göra då det har gått hål på jeansen.

Metod 1: diskret lagning

Denna metod ger en diskret och stadig lagning.

Du behöver: Trasiga jeans, en liten bit tunt men stadigt tyg (till exempel bomull), symaskin, sytråd i samma färg som jeansen, knappnålar, sax.

Gör så här:
1. Av bomullstyget klipper du till en lapp som är större än hålet och det slitna partiet. Klipp bort fransiga trådar från hålet. Nåla fast lappen på insidan av jeansen så att den täcker hålet. Det blir lättare att sy om nålarna kan tas bort från ovansidan. Man kan också tråckla fast den om man vill.

2. Sy raksöm fram och tillbaka tätt över hålet och en bra bit in på kanterna tills hela ytan är täckt. Försök hålla tyget slätt och utspänt medan du syr. Om hålet är långt in på ett ben kan det vara lite knepigt att få symaskinen i rätt läge med allt tyg som korvar sig runtomkring. Ta det långsamt och var noggrann.

3. Klipp bort eventuellt överlopps tyg på insidan om någon kant av lappen inte har blivit fastsydd.

4. Den färdiga lagningen.

Metod 2: Sashiko

Metoden kommer från Japan, där den kallas sashiko. Det är meningen att lagningen ska vara synlig och dekorativ. Tekniken är ganska fri. Välj tyg och tråd efter egen smak. Vill man kan man sy fast lappen på utsidan i stället för på insidan. Googla på sashiko jeans för mer inspiration.

Du behöver: Trasiga jeans, en liten bit tunt men stadigt tyg (till exempel bomull), tunt och stadigt bomullgarn, nål med stort öga, knappnålar, sax (symaskin).

Gör så här:
1. Klipp en fyrkantig lapp, ordentligt stor. Om du vill kan du sicksacka kanterna. Klipp bort fransiga trådar från hålet.

2. Nåla eller tråckla fast lappen på insidan så att hålet hamnar mitt på lappen.

3. Fäst bomullsgarnet i kanten på lappen och sy fast den i jeansen med rader av långa efterstygn. Börja i ett hörn och sy tills hela lappen är täckt med stygn. Sy från ovansidan och följ trådriktningen på jeansen.

Se alla artiklar