Korta av byxben

Korta av byxben

Lär dig korta av byxben steg för steg.

  1. Ta på dig byxorna och ett par skor som du brukar använda med byxorna. Ställ dig framför en spegel. Vik själv eller be en annan person vika in byxbenet och fästa det med nålar. Längden är lämplig när kanten på byxbenet är rak framtill ovanför skon. Baktill får byxbenskanten nå ner till cirka 1 cm från golvet. Dina egna preferenser och modet påverkar också hur långa byxbenen bör vara. Tänk på att byxorna drar ihop sig och blir lite kortare vid användningen. Vik bara in det ena byxbenet. Om din kropp är mycket asymmetrisk bör du prova ut båda byxbenen.
  2. Ta av dig byxorna och lägg byxbenen exakt ovanpå varandra så att sido- och innersömmarna möts. Använd ett bord eller strykbräde för detta. Märk ut det nya vecket på avigsidan med en krita. Ta hjälp av en linjal. Markera vecket även på det andra byxbenet. Stryk vecken. Klipp bort det överflödiga tyget och sprätta upp den gamla fållen om det behövs. En lämplig fåll är cirka 3 cm.
  3. Sicksacka eller sy med overlockmaskin runt kanterna. Fäst fållarna med nålar, som du placerar tätt och vinkelrätt mot kanten. Om tyget är av ylle viker man fållen en gång. Om det är av bomull viker man fållen två gånger, och då behöver man inte sicksacka eller sy med overlockmaskin kring kanten.
  4. Fålla byxbenen med raksöm. Börja på insidan av byxbenet, och avsluta med att sy några stygn över början av sömmen. Använd en jeansnål om tyget är tjockt. Sy försiktigt över tjocka ställen.
  5. Du kan också fålla med smygstygn. Stygnen sys alltid inne i fållen, så att de inte slits. Gör knutar i sömmen ibland. Om tråden senare går av rivs den inte upp helt.
  6. Stryk byxbenen.
Se alla artiklar