Klädbyte och poddar under årets Ekofasta

Klädbyte och poddar under årets Ekofasta

– Ge det goda vidare! Med den uppmaningen kör årets Ekofasta igång om en vecka. Under ekofastan uppmärksammas klädindustrins inverkan på hälsa och miljö. Ett konkret sätt att påverka är att ordna en klädbytardag, eller att själv delta i ett klädbytarevenemang.

Ekofastan ordnas i år den 26.2-11.4. Under den här tiden publicerar vi fem tankeväckande poddar, ordnar klädbyten och tipsar om olika sätt att minska på den ohållbara klädkonsumtionen.

TILL EKOFASTA.FI

Ekofastapodden - fem avsnitt om kläder

I årets Ekofastapodd medverkar bland andra Sandra Holmäng och Heidi Lithén från stylingföretaget Voga Styling som leder dig rätt i second hand-djungeln och Nikodemus Solitander från Svenska handelshögskolan som talar om greenwashing i klädindustrin. Podden produceras av Linn Jung på uppdrag av Ekofasta. En podd per vecka publiceras under fastan. De tidigare årens poddar kan du lyssna på redan nu. 

Till Ekofastapodden

Byt kläder med någon annan

Marthor har ordnat klädbytardagar under flera år. I år kommer kampanjen Ekofasta med och uppmanar aktivt olika aktörer att ordna klädbytarevenemang som ett konkret sätt att bidra till hållbar klädkonsumtion. Klädbytarevenemang kan ordnas av föreningar, organisationer, bibliotek, församlingar eller varför inte tillsammans med vänner eller kolleger. Information om klädbytarevenemangen publiceras på ekofastans webbplats. Du kan också ladda ner affischer och marknadsföringsmaterial för din egen Klädbytardag. Kom med och ordna en egen klädbytardag, du också! 

Läs mer

Klädbytardag på Ode i Helsingfors

Som en del av Ekofastakampanjen ordnas en Klädbytarkväll på centrumbiblioteket Ode i Helsingfors den 9.3 kl 17-20. Klädbytarkvällen ordnas i utrymmet Kuben på andra våningen i samarbete med Helsingfors svenska marthaförening. Ta med dig 5-10 hela, rena och snygga plagg eller accessoarer som du tror att någon annan kan ha glädje av. Du får lika många byteskuponger som plagg du lämnar in, och när klädbytarkvällen startar kl 18 kan du plocka åt dig motsvarande mängd plagg.

Tidtabell: 

Kl 17-18: Inlämning av kläder
kl 18- 20: Klädbyte.

Till Facebookevenemanget

Ordna program i din förening eller krets

Representerar du en marthakrets eller -förening? Du kanske redan ordnade ett klädbytarevenemang i höstas, och skulle gärna uppmärksamma klädtemat på något annat sätt, kanske som en Inspirationsdag? Ett bra diskussionsunderlag för Ekofastans tema är vårt materialpaket Hållbart klädtänk. I paketet finns många tänkvärda punkter att gå igenom tillsammans, och tips på aktiviteter. Ni kan också lyssna på ett avsnitt av Ekofastapodden tillsammans. De nya avsnitten dyker upp på sajten med en veckans mellanrum med start den 26.2. Om du vill marknadsföra din inspirationsdag kan du ladda ner affischen Hållbart klädtänk här. Printa ut affischen och skriv in i rutan var och när ditt evenemang hålls. 

Den svenska ekofastekampanjen är ett samarbete mellan Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland, Finlands svenska Marthaförbund och Finska missionssällskapet.

Se alla artiklar