Klädbytardagen närmar sig

Klädbytardagen närmar sig

I medeltal konsumeras årligen 14–17 kg textilier/person, sammanlagt ger vi upphov till 90 miljoner kilo textilavfall per år i Finland. Endast 10 procent återvinns, resten blir avfall. För att uppmärksamma problemet med textilavfall vill vi uppmuntra till att arrangera en klädbytardag 19.11 för att minska mängden textilier som åker i soporna.

Vill också er förening, krets eller ert distrikt arragera en klädbytardag? Vi har tre förslag på hur ni kan gå till väga.

  • L-modellen: Ordna en klädbytardag öppen för allmänheten. Passa också på att under november erbjuda en föreläsning/workshop (antingen för allmänheten eller för den egna föreningen/kretsen) kring hur du blir mera stilsmarth. Vi kan tipsa om föreläsare!
  • M-Modellen: Ordna en klädbytardag öppen för allmänheten.
  • S-Modellen: Ordna en klädbytardag inom den egna kretsen eller föreningen, eller varför inte bjuda in grannföreningen/kretsen?

Så här gör ni:

  1. Bestäm var klädbytardagen skall ordnas och vilken tid.
  2. Fundera på vilken nisch klädbytardagen har! Är den för alla (herr, dam, barn, hobbytextilier osv) eller exempelvis enbart för barnkläder?
  3. Ordna gärna en programpunkt eller workshop med fokus på återbruk och reparation av kläder.
  4. Meddela Emilia Nyberg, innehållsproducent på Marthaförbundet, tfn 050 911 2050 e-post: emilia.nyberg@martha.fi, om att ni ordnar en klädbytardag och vem som är kontaktperson, senast 31.10. Vi bidrar med marknadsföringsmaterial i form av affischer och flygblad. Därtill marknadsför vi alla klädbytardagar som en helhet och informerar pressen om alla klädbytardagar under Den nationella klädbytardagen.

Tips!

• Kolla med lokala lopptorg, exempelvis Röda Korset eller Frälsningsarmén, om de kan tänka sig att samar- beta med er kring Klädbytardagen. Kan exempelvis eventuellt överskott av kläder föras till dem?

• Var noga med att i all information poängtera att man bör ta så många plagg som man hämtar, det är byte som gäller!

Se alla artiklar