Kemikaliebanta vardagen: Välj naturmaterial i köket!

Kemikaliebanta vardagen: Välj naturmaterial i köket!

Det lönar sig att vara uppmärksam på stekpannan. Under en längre tid har flourkarbon (PTFE)/non-stick (Teflon) marknadsförts som undermedlet för att tillreda mat utan att den bränns fast. Flourkarbon är en form av plast som frigör giftiga gaser om ytan är repad eller om den utsätts för höga temperaturer. Därför är det viktigt att inte hälla kallt vatten i en varm teflonpanna för då krackelerar ytan. En gjutjärnspanna kräver mera skötsel och är lite mer krävande vid matlagning, men den utsätter dig inte för risker. Idag finns även stekpannor med keramisk beläggning.

Många köksredskap och skärbrädor är tillverkade i plast och flera matvaror är packade i PVC-plast. Plast kan läcka olika kemikalier som ftalater, triclosan och Bisfenol vid användning. De här kemikalierna är inte bundna i materialet utan sprids i luften och tas upp av kroppen. Plast är inte naturligt anpassat för att värmas upp, därför bör man aldrig värma upp mat i plastkärl. Även konservburkar är på insidan klädda i plast som kan innehålla ftalater och Bisfenol A.

Checklista för kemikaliebantning i köksskåpen

Undvik

  • Plastkärl och plastbunkar, speciellt repade gamla plastbunkar
  • Platsstekspadar och -slevar
  • Engångsbestick och -kärl
  • Teflonkärl
  • Vanligt bakplåtspapper
  • Plast—och aluminiumfolie
  • Vattenkokare i plast

Satsa på

  • Rostfritt, glas eller porslin
  • Vattenkokare i rostfritt stål eller glas
  • Redskap i rostfritt stål eller trä
  • Värm mat i keramik- eller glaskärl
  • Gjutjärn/rostfritt
  • Använd miljömärkt bakplåtspapper utan flourkarboner

Lyssna på podden!

Se alla artiklar