Hushållsrådgivare Sandra Mellberg: "Hurra, mört i nätet!"

Hushållsrådgivare Sandra Mellberg: "Hurra, mört i nätet!"

Marthaförbundets hushållsrådgivare Sandra Mellberg uppmanar alla att ta tillvara smarthfisken i sommar.

Vi är mitt uppe i sommarens högsäsong och många av oss njuter av tillvaron ute på någon av de 508 289 sommarstugor som finns i vårt land (Tilastokeskus 2020). Sommaren är fiskets tid! Kanske även du har ökat andelen fisk på fatet? Hobbyfisket brukar dra igång på allvar under juli månad när många av oss är på semester. De vanligaste sätten att fånga sin egen fisk brukar vara med nät, mete eller kastspö.

Sommarens mest eftertraktade fisk hemma hos oss har alltid varit abborren. År 2017 när vi senast satte ut ett nät fick vi ingen abborre. Istället fick vi ca 80 st småbraxnar. Av någon konstig anledning har nätet hållits ovanför vattenytan sen dess. Men varför, frågar jag mig själv. Jo, eftersom jag då inte visste vilken delikatess den lilla braxen kunde vara. 

Jag hade inte heller kunskapen att tillreda mörten till något ätbart. Den kunskapen har jag dock idag och därför uppmanar jag alla att ta tillvara all fisk ni fångar upp i sommar, eftersom allt går att äta bara man tillreder den på rätt sätt. Att mörtfiskar anses vara ”skräp” för såväl yrkesfiskare som hobbyfiskare är en vanställning som är svår att spräcka hål på. Michael Björklund tillagade mört på Strömsö redan 2003 och ännu idag har vi inte fattat att ta tillvara dessa delikatesser. Kom igen, har vi inte kommit längre än så?

Trots att vi är inrutade i gamla vanor så kan vi faktiskt idag avnjuta rätter innehållande smarthfiskar på många fine dining-restauranger runt om i landet. Vad sägs om fiskare Toivonens rätt med rökt braxen, råg och dill-gurksorbet eller kanske du hellre beställer en mörtburgare? Eller till och med rent av rätten ”Roskakala”(=skräpfisk) som serveras i restaurangen på en av Östersjöns färjor.

På Marthaförbundet har vi under det senaste årtiondet jobbat mycket med att öka den så kallade smarthfiskens användningsområden. I vår receptbank har vi massor av recept med smartfisk i fokus. Sök bara på arten som fastnat i ditt nät och vips har du slängt ihop dagens middag. Kom också ihåg att många olika arter kan tillagas på samma sätt så bli inte uppgiven ifall du inte hittar ett passande recept på mörten som du just fångat på kroken - ett recept på id eller braxen kan man lika väl utgå ifrån. 

I höst kommer vi dessutom ut med ett nytt matkulturmagasin med nya spännande recept på de olika arterna som simmar i våra hav. Därtill kommer vi även presentera ny info och nya recept på vilda strandväxter och alger.

Så, håll näten i vattnet och gläds åt hela fångsten. Ge inte mörten åt katten, utan laga istället våra asiatiska fiskbullar och ät upp den själv!


Se alla artiklar