Gör din egen naturkosmetik

Gör din egen naturkosmetik

Öppna skafferiet, plocka ut socker och olja och du har ingredienserna till en enkel kroppsskrubb. Även salvor för olika ändamål, läppfett, shampo och ansiktsvatten kan du tillverka hemma i köket, men då krävs ett besök via naturkostaffären innan du kan starta storkoket. Annat som är bra att ha innan du sätter igång är skålar i rostfritt stål, kastruller, en liten hushållsvåg, stektermometer, rena och gärna mörka glasburkar och en slickepott.


Samla ingredienser under våren och sommaren

Många av naturkosmetikrecepten kräver en del förarbete i form av införskaffning och insamling av ingredienser. Våren och sommaren är en bra period att göra naturkosmetik då ingredienser så som rödklöverblommor, daggkåpa, nässlor med finns att tillgå. Plocka och torka ett större lager så kan du göra naturkosmetik året om.

Recept på olika salvor, läppfett, skrubb med mera hittar du i vår receptbank. 

Vad är naturkosmetik?

Naturkosmetik tillverkas av råvaror som är naturliga och bryts ned i naturen. Ingredienserna kan vara vegetabiliska oljor, fetter och vaxer, örtextrakt, eteriska oljor och aromatiska ingredienser från kontrollerad ekologisk odling eller kontrollerade ekologiska vilda uppsamlingar. Ämnen ur sten- och mineralriket så som salt, lera och jordfärger är också tillåtna inom naturkosmetik. Så fort ett kosmetiskt preparat innehåller exempelvis mineralolja så som vaselin eller paraffin eller syntetiska doftämnen kan den omöjligt fylla kraven för den certifieringsorganisation som övervakar innehållet i produkterna.


Se alla artiklar