Fyll fruktskålarna med inhemskt

Fyll fruktskålarna med inhemskt

Men det är svårt att få tag på inhemsk frukt om man inte har egen trädgård. Prata med din lokala köpman. Ofta är det möjligt att som konsument påverka utbudet och en diskussion kan vara, så att säga, fruktsam. Du som har ansvar för inköp – gynna gärna det inhemska när det är möjligt, också när det kommer till frukt, och särskilt när det är säsong. Våga fråga grannar och bekanta om du kan få ta del av skörden.

Men det finns inte inhemsk frukt att få tag på året om. Det stämmer. Men det finns i bästa fall fram till mars i handeln. I och med nya lagringsmetoder finns det kanske snart inhemska äpplen till buds fram till nästa säsong.

Men utbudet av inhemsk frukt är så litet. Bland det kommersiella utbudet är det främst äpplen och päron som finns att få under längre perioder. Plommon finns det gott om i hemträdgårdar och även körsbär är på frammarsch. Numera finns det till och med aprikoser och persikor hos ivriga testodlare. Det är visserligen inte en grann exotisk fruktbuffé, men det är ett rent, gott, mångsidigt och hälsosamt urval.

Var frukt har sin mognadstid och det är svårt att lämna gamla vanor, men ge de inhemska frukterna en ärlig chans och upptäck deras mångfald. Vår inhemska frukt är smakrik, ren och användningen är mångsidig. Skörden är god som sådan, i såväl salta som söta anrättningar, och lever länge i skafferiet som must eller sylt. Bjud in grannen att skörda när du själv inte hinner med, bjud mötesdeltagarna på nyplockade äpplen och fråga efter inhemska frukter i din butik.

Se alla artiklar