Ekofastapodden: Hållbara material

Ekofastapodden: Hållbara material

Designern och materialexperten Elin Skogberg ger sina tips på hur vi ska tänka när det kommer till material. Vad ska det egentligen stå på lappen när vi står där i affären och tvekar.

Elin Skogbergs 10 bästa tips för en garderob som håller

 1. Mitt favoritmaterial just nu är tencel som tillverkas av cellulosafibrer (trä). Kraftigt som bomull, faller vackert som siden men inte lika känsligt för fläckar och mera slitstarkt.
 2. Undvik syntetmaterial som polyester, akryl och nylon. Syntetiska material är baserade på råolja, och är en form av plast. Orsaken till att dessa används ofta är att för att de är billiga.
 3. Syntetfiber kan ha bra egenskaper men inte som hundraprocentiga. Syntetmaterial i liten mängd är okej! Till exempel fem procent elastan hjälper plagget att hålla formen eftersom det ger elasticitet.
 4. Det är extra viktigt att fundera över materialval på plagg som kommer närmast kroppen. Täck inte in kroppen med plaster!
 5. Bomull är ett material som håller länge, är stryktåligt och lätt går att få bort fläckar från. Men håll i minnet att tillverkningen av bomull kräver stora mängder vatten!
 6. Noppor uppstår när fibrer glider ur sin plats, oftast i plagg med blandade material, till exempel akryl. Avlägsna noppor med kam eller noppmaskin. Plagg som mohair och cashmere ska noppa till en början och till dem används kam. Till vanliga ylletröjor kan du använda noppmaskin. Tips! Använd rakhyvel på trikå, spänn ut tyget mot soffan eller i knäet och dra försiktigt med hyveln.
 7. För att undvika impulsköp, planera dina inköp med omsorg. All produktion tär på naturresurserna! Köp färre plagg.
 8. Håll dina kvalitetskrav också när du shoppar på loppis. Det är ingen idé att överkonsumera loppiskläder av dålig kvalitét bara för att det är förmånligt.
 9. Byt om när du kommer hem och spara dina arbetskläder från hemmaklott!
 10. När du köper, köp med känsla. Förknippa plagget med en resa eller en födelsedag som gör att du sätter mera värde i det och förknippar plagget med något trevligt.

  Fler artiklar hittar du på ekofasta.fi.
Se alla artiklar