Det långsamma livet

Och det är bra att man inte bryr sig ifall att det inte är så perfekt städat och att gräset är oklippt. Att man plockar svamp och bär utan att låta sig stressas över att det kanske finns mer på grannens tomt.

Både min man och jag är dock sådana som har svårt att koppla av. Vi har inga solstolar. Vi kopplar egentligen av bara i bastun.

Men de senaste somrarna har jag insett att min egen privata vattenjumpa i havet i Bromarv är en lisa för livet. Det gör inget att jag inte kan åka till Blå lagunen på Island så ofta. Här i vattnet finns livskvaliteten.

Sommarens varma väder värmde havet, så det var skönt ända in i augusti. Inte som Arcada-poolens 29 grader, men skönt. Inga alger hade vi heller denna sommar.

Mitt eget havsgym

Havet är mitt gym. Vattnet ger motståndskraft. Där i vågorna kopplar jag av medan jag motionerar. Utrustad med det fula blå vattenlöpningsbältet, vars spänne spänner under brösten. Det håller mig upprätt i vågorna. Ännu fulare handskar med simhud. Handskarna ger extra motstånd. Jag boxas och plaskar. Sparkar och springer. Leker gungstol. Tar stora kliv så höftlederna får sig en omgång. Spurtar. Och plaskar lugnt emellanåt och tittar på molnen.

Det bästa är att halvsittande titta på molnen som cirklar runt i panorama och samtidigt sparka upp kaskader av vatten.

Ännu mer spännande var det de gånger det regnade från mörka moln. Vattendropparna piskade mot vattenytan och löjorna hoppade. Jag trampade vidare in i viken utan att störa dem.

Följande dag fiskades 200 löjor upp med det mest finmaskiga nätet. De stackars små fiskarna hamnade på 100 krokar på långreven. Långreven lades med de nya draggarna som sänken. Resultatet var inte så imponerande, långreven brast och fångsten var bara några abborrar. Ingen ål.

Här och nu

En inspiratör på en nordisk konferens om kvinnor som företagare i Mariehamn, den dynamiska Kirsti Kierulf som är direktör på Accenture med 220 000 anställda, rekommenderar på allvar att vi alla skaffar en självgående dammsugare, en robot. Jag undrade i mitt stilla sinne om hon menar den där roboten jag redan har köpt på Clas Ohlson. Den kostade visst 19,90 euro, men den är jättebra. I synnerhet under sängen, medan jag ligger och läser om den nya flugan mindfulness. Om jag förstått saken rätt ska man vara här i nuet. Man ska lyssna på ljuden runt omkring, till exempel dammsugarrobotens skrapande ljud under sängen. Jag, som just nu känner mig stressad, hoppas det skulle vara så enkelt att koppla av.

Bitte Westerlund

Bitte Westerlund, 51, är frilansande kulturproducent och journalist som delar sin tid mellan olika projekt i Helsingfors och Raseborg. Hon gillar vattengympa, yoga, design samt god, ren och rättvis mat i bästa slow food-anda.

Se alla artiklar