Dela symaskin med grannen och testa menskoppen!

kemikalier40
  • Dela med grannen. En del av det vi köper använder vi bara någon enstaka gång. Varför inte fråga om du får låna symaskinen, borrmaskinen, stegen eller bålskålen av grannen eller en vän? Du sparar både pengar och tar hänsyn till miljön – och har en orsak att skapa goda relationer.
  • Använd inte mer tvättmedel än du behöver. 80 % av hushållen i Finland har mjukt vatten. Det innebär att det räcker med den lägsta doseringen tvätt- och diskmedel för att det ska bli rent. Ibland räcker också mindre mängd, beroende på hur smutsig tvätten eller disken är. Är du osäker på om du har mjukt vatten kan din kommun svara på det.
  • Menskoppen är åter på tapeten. Den lilla silikontratten är ett ypperligt ekologiskt och ekonomiskt alternativ till de inte särskilt miljö- och plånboksvänliga tampongerna och bindorna. Även om du valt mensskydd med biologiskt nedbrytbar plast så går det åt en hel del energi att tillverka och transportera de mängder av skydd vi använder under en hel livstid. Menskoppen är däremot tillverkad i mjuk giftfri silikon, köps bara en gång, men används flera. Smidigt och Smarth.
  • Behov eller begär? Egentligen behöver vi inte fylla badrumsskåpet med så mycket kosmetika och hygienartiklar, utan vi klarar oss bra också med några få produkter av god kvalitet. Väljer vi produkter av naturliga och ekologiska ingredienser tillverkade i Finland stöder vi dessutom den inhemska arbetsmarknaden. (Och allt behöver du inte köpa. Många av de produkter du använder går att tillverka själv av råvaror från naturen och matskafferiet).
  • Passa upp med energislukarna så sparar du både på el-utgifterna och miljön. Riktiga el-vampyrer är till exempel alla laddare vi har till våra mobiltelefoner och kameror. Ha en bestämd plats för alla laddare i hemmet (gärna i närheten av en väggkontakt). Då är det lättare att dra ur dem direkt batteriet är full-laddat och så hittar man dem dessutom lättare när de behövs igen.

Tessa Turtonen är sakkunnig i frågor som berör miljöhänsyn i vardagen. Mera tänkvärt hittar du här.

Delta i vår utmaning på Facebook så har du chansen att vinna boken Lev mer på mindre av Maria Österåker!

Se alla artiklar