19.12.2012

Bra att veta inför jul

Det finns ingen kärnmjölk i butiken längre, vad kan jag använda i stället då jag bakar limpor?

  • Det går att använda surmjölk.

Jag hittar inget skräddat rågmjöl. Tidigare fanns det på mjölhyllan.

  • Efterfrågan lär vara så liten att kvarnarna enbart säljer skräddat rågmjöl till de stora bagerierna. Använd istället vanligt rågmjöl.

Vill gärna göra saltade mandlar till jul. Hur och vilken temperatur?

  • Sätt mandlarna i blöt i kallt vatten. Värm under tiden ugnen till 250 grader. Häll av vattnet, salta mandlarna ordentligt. Häll på ugnsfast form, Stek i 5–8 minuter, rör om emellanåt.

Hur länge håller skinkan?

  • I optimala förhållanden (+4 grader) håller den sig över julhelgen. Var noga med att bara skära upp den mängd som kan tänkas gå åt och förvara resten kallt och väl övertäckt.

Jag ska göra strömmingsinläggning. I receptet står det 2 dl vittvinsvinäger men den är slut, kan jag använda ättika?

  • Det går bra, men det räcker med 1 dl i så fall.
Se alla artiklar