Billiga veckor mot överdriven matkonsumtion

Annas matblogg På bordet hittar du här.

– Jag gör gärna väldigt enkelt mat, utan många råvaror, berättar Anna. Mannen Linus Lindholm är fotografen bakom de läckra matbilderna.

– Först på senare år har jag aktivt börjat tänka i säsongsbanor, men det kommer också automatiskt då jag försöker att handla inhemskt så långt det är möjligt. Ofta lyfter också butikerna fram det som är i säsong, även som det inte alltid är inhemskt.

– Det är väldigt få i min ålder som har koll på vad som är i säsong, eftersom allt finns att få tag på hela tiden och därtill också är billigt året runt.

I samband med att Marthaförbundet lanserar sommarens matkorg bjuder Anna på ett recept på stekt fisk, nypotatis och pestosås på sin blogg. Det är en rätt typisk för Anna: få råvaror, snabblagat och supergott.

– Den röda tråden i min matlagning är att det skall vara ekonomiskt, det behöver inte vara dyrt och komplicerat för att vara gott.

Det här har Anna lyft fram bland annat genom att två gånger ha billiga veckor på sin blogg. Under de här veckorna skulle familjen (då två personer) klara sig på 35 euro i en vecka. På det här viset har hon uppmanat bloggläsare att fundera över sin matkonsumtion.

– Ingen ser snett på en om man sätter en massa pengar på mat. Många lyfter också gärna fram summorna de lägger på mat, men ofta slänger man då också mycket av den där dyra maten, och plockar åt sig precis vad man vill i butiken utan att tänka på vad som är i säsong. Med de billiga veckorna har Anna velat ifrågasätta vår matkonsumtion.

– Första gången vi hade en billig vecka blev slutsumman 34,95 euro. Vi åt mycket kål och morot, och väldigt lite frukt och grönsaker under den veckan. Men det var ändå "riktig ma" varje dag och inte bara havregrynsgröt.

Se alla artiklar