Bärkraft – skogens superfood

Bärkraft – skogens superfood

Superfood syftar på livsmedel som anses vara extra hälsosamma och har ett högt näringsvärde. Några kända exempel är chiafrön och gojibär, som har blivit populära inslag i allt från smoothies och sallader till granola och olika mellanmål. De odlas dock långt utanför Nordens gränser. Det som kanske inte alla tänker på är att våra egna skogar är fyllda av snarlika så kallade superbär.

I skogsbären finns fler nyttiga ämnen än i frukt, och dessutom är de obesprutade. Bland annat vitaminer, mineralämnen, hälsosamma fettsyror, flavonoider och fibrer finns med i innehållslistan.

Genom att äta bär får du i dig massvis med antioxidanter som kan motverka en rad olika sjukdomar och åldrande. Dessutom innehåller bär rikligt med fibrer som är bra för magen och tarmverksamheten. Det lönar sig att äta bären färska, eftersom flest nyttiga ämnen då fortfarande finns bevarade.

I takt med att bären mognar kommer vi att under sommaren och hösten presentera superbären tillsammans med bäriga recept. Först ut är det omtyckta Smultronet.

Smultron

Fragaria vesca

Sätter fart på ämnesomsättningen

Kan plockas: juni–juli
Innehåller: C-vitamin, kalium, kalcium och fosfor
Passar med: vanilj och vit choklad

Smultron är gott som sådant, men passar även fint att äta med yoghurt, i smoothies, bärpaj eller t.ex. som dekoration på en sommartårta.

Se alla artiklar