Årets matkulturstipendiat 2012

– Vår finska råg har en mycket god arom tack vare våra långa ljusa nätter. Det är mitt minne av smaken av min farmors rågbröd och en upplevelse av att det rågbröd jag köpte i butiken inte längre fyllde mina krav på smak som ledde mig in på bagarbanan, berättar Leif Hansson.

Leif Hansson började sin verksamhet med att baka rågbröd och dela ut det till vänner och bekanta. År 1995 startade han sin bageriverksamhet hemma i Liljendal. Han använder sig av lokalt producerade ingredienser som spelt, råg och korn i bröden och bakverken.

– Med tanke på alla tillsatsämnen som ofta används i exempelvis butiksbröd och mysli har många i dag insett att inhemskt spannmål som inte är förädlat utgör en viktig del av energiintaget.

Leif Hansson levererar själv produkterna till sina återförsäljare i saluhallarna i Helsingfors, butiker i Lovisatrakten och privatpersoner. En gång per månad kan brödet även avnjutas på restaurang Savoy i Helsingfors. Hösten 2011 valdes Hansson till en av Finlands första "rågmästare" av Ruisveljet.

Bagare Leif Hansson är en stark förebild för Marthaförbundets matvision och med detta stipendium vill vi uppmuntra till fortsatt verksamhet som stöder årets matkulturtema inhemskt spannmål.

Sedan 1992 har Marthaförbundet årligen firat den finlandssvenska matkulturdagen den 9 oktober. I år firas matkulturdagen på Malmgård i Lovisa. Mera information hittar du här.

Se alla artiklar