Årets matkulturpristagare är trädgårdsmästaren och paprikaodlaren Carola Sandvik

Årets matkulturpristagare är trädgårdsmästaren och paprikaodlaren Carola Sandvik

Carola Sandvik, trädgårdsmästare och paprikaodlare i Dagsmark, Kristinestad, har utsetts till årets matkulturstipendiat 2020. Stipendiaten erhåller en summa om 1 000 euro.

Prismotiveringen lyder:

"Carola Sandvik har som växthusföretagare i över 20 år arbetat självständigt med att odla specialsorter av paprikor och chili och utvecklat sätt att förädla råvarorna till delikata inläggningar i sitt tillverkningskök. Till hennes specialiteter hör djävulssylt, gurkinläggningar och andra grönsaksinläggningar samt sallads­dressing, liksom även säsongsbetonade produkter som konjakssenap och glögg till julen.

Alla produkter säljs direkt till affärer runt om i svenska och finska Österbotten samt i flera rekoringar i nejden. Carola är aktiv i sex olika rekoringar och administratör i två av dem.

I prismotiveringen nämns att Carola Sandvik är ett bra exempel på österbottnisk företagaranda, ofta i samarbete med andra lokala odlare. Hon brinner för närodlat och närproducerade livsmedel, vilket står helt i linje med Marthaförbundets arbete för en hållbar livsstil."

Foto: Camilla Ostberg

Se då Carola Sandvik får sitt pris

En video som visar då Carola Sandvik får sitt pris finns på Facebook. Priset överräcks av Åsa Blomstedt som är ordförande för Sydösterbottens Marthadistrikt. 

Den finlandssvenska matkulturdagen uppmärksammas i slutet av Kristinestads tv:s sändning som visas på Facebook. Inslaget med Åsa Blomstedt och Carola Sandvik kommer i slutet av höstprogrammet, det börjar då sändningen pågått i ungefär 1 h och 20 minuter.

Videoinspelningen med Åsa Blomstedt och Carola Sandvik kan ses här (länken öppnas i Facebook i en ny flik i webbläsaren)

Marthaförbundets matkulturstipendium på 1.000 euro delas årligen ut åt en matkulturpåverkare i samband med den finlandssvenska matkulturdagen som firas den 9 oktober.

Här kan du läsa en längre artikel om matkulturpristagaren Carola Sandvik: 
Paprikor är trädgårdsmästaren Carola Sandviks specialitet

Den finlandssvenska matkulturdagen

Den finlandssvenska matkulturdagen instiftades på initiativ av Finlands svenska Marthaförbund och firas sedan 1992 årligen den 9 oktober. Avsikten med dagen är att uppmärksamma och bevara de unika finlandssvenska mattraditionerna. Läs mer om Den finlandssvenska matkulturdagen här.

Se alla artiklar