Årets marthagärningar 2023 delades ut i Vasa

Årets marthagärningar 2023 delades ut i Vasa

På Marthaförbundets årsmöte i Vasa lördagen den 4 maj delades tre utmärkelser ut: årets Lucina, årets marthaförening och årets samhällsinsats.

Linda Råholm
Linda Råholm, ordförande för Malax Mittemellan Marthaförening. Foto: Felicé Hendersson

Linda Råholm tilldelades utmärkelsen Årets Lucina 2023

Motiveringen lyder:

När ordförandes vackra, ärvda dukar läggs fram på borden – ja, då vet man att det kommer bli en tillställning med mycket skratt, värme och fantastiskt sällskap!

Linda Råholm är för tillfället inne på sitt tredje år som ordförande för Malax Mittemellan Marthaförening. Hon är en person som alltid ställer upp, hon är fylld av nya idéer för evenemang och projekt och är en stark förkämpe för människor och deras välbefinnande.

En av årets höjdpunkter är när Linda Råholm, år efter år, välkomnar medlemmarna till sin egen gård för att binda buketter av sina egna odlingar. Det är inte bara en aktivitet – det är en fantastisk dag där människor får dela glädje och skapa oförglömliga minnen tillsammans.

Peggy Danielsson och Helena Häggblom-Jacobsson
I förgrunden Peggy Danielsson, ordförande för Mariehamns Marthaförening, bakom henne Helena Häggblom-Jacobsson, tidigare ordförande för föreningen. Foto: Heidi Hendersson

Mariehamns Marthaförening tilldelades utmärkelsen Årets marthaförening 2023

Motiveringen lyder:

Med sina 192 medlemmar har föreningen visat imponerande initiativtagande genom att delta i olika projekt och evenemang som sprider kunskap om martharörelsen i samhället.

Föreningen visar socialt ansvar och medmänsklighet genom att sy ambulanshundar, binda kronor till midsommarstången i Mariehamn och dela ut babylådor för behövande familjer. Medlemmarnas närvaro på olika platser på Åland, där de bland annat lär ut traditionella hantverk som strumpstoppning, vittnar om en genuin önskan att bevara och föra vidare värdefull kunskap till nya generationer.

Dessutom tar föreningen emot nya medlemmar med öppna armar och ser till att alla känner sig välkomna och delaktiga. Med en inspirerande ledarskapsstil, som uppmuntrar deltagande och utveckling, är Mariehamns Marthaförening en sann marthaförebild och förtjänar med all rätt utmärkelsen "Årets marthaförening 2023".

Ordföranden Hanna Blomqvist och medlemmar i styrelsen för Molpe Marthaförening
Ordföranden Hanna Blomqvist (andra från höger) och medlemmar i styrelsen för Molpe Marthaförening. Foto: Felicé Hendersson

Molpe Marthaförening tilldelades utmärkelsen Årets samhällsinsats 2023

Motiveringen lyder:

Efter att ha varit nära att försvinna från kartan har Molpe Marthaförening genomgått en imponerande förvandling. Byn har inte bara lyckats bevara sin viktiga verksamhet för äldre marthor och andra intresserade, utan har också tagit stora steg mot att vara en plats för unga och nyfikna marthor.

Molpe Marthaförening grundades den första maj 1934. Genom att förstå värdet av att bevara traditioner samtidigt som man omfamnar förändring, har föreningen skapat en unik miljö där generationer möts och delar sina erfarenheter och kunskap ännu 90 år senare.

Med en stark vilja att växa och utvecklas tillsammans har Molpe blivit ett föredöme för hur man kan förnya och stärka en bygemenskap som står sig i framtiden.

Pressmeddelande 5.5.2024

Se alla artiklar