5 tips för minskat matsvinn kring jul

5 tips för minskat matsvinn kring jul

Uppstår det mera matsvinn kring julhelgen än vardagar?
– Det finns ingen forskning i Finland som påvisar att matsvinnet ökar kring julhelgen. Men enligt min erfarenhet är så dock fallet. Kring och efter jul får vi ofta frågor till vår hushållsrådgivning om vad man kan göra av skinkan som det fortfarande finns kvar av och hurdan hållbarhet det är på sill- och strömmingsinläggningar. Vanliga frågor är också hur man kan piffa till rotsakslådorna.
(se Elisabeths tips nedan)

Hur undviker man matsvinn i juletid?
– Planera och handla enligt planen! Och kom ihåg vad gäller skinkan: störst är inte alltid bäst!


5 tips för att minska matsvinnet under juldagarna

  1. Planera menyn inför juldagarna! Tänk gärna i det här skedet ut allt gott du kan tillreda av eventuella rester. Smördegsknyten, plockmat till nyårsfirandet och pyttipanna är rätter som gör sig väl baserade på rester från exempelvis julhelgen.
  2. Planera inköpslistan enligt ”packa kappsäcken-principen” – halvera mängden mat du ämnat skaffa så undviker du svinn.
  3. Beräkna rätt inför julmiddagen! Ta hjälp av Svinnkampens beräkningstabell. Men kom ihåg, serverar du en buffé med ett tiotal rätter eller flera kan du minska mängden per person något. I tabellen hittar du uträkningar för bland annat gravad fisk, uppskärningar, kokt potatis, rökt fisk, ostbricka och dryck.
  4. Gör en uppköpslista och följ listan genom att hålla huvudet kallt och fötterna på jorden också i den allmänna köphysterin i mataffären. Har du ett välutrustat grundförråd kommer du långt med färre ingredienser.
  5. Ta väl vara på all mat du burit hem. Genom rätt förvaring och hantering och en sund kökshygien håller sig maten väl. Ta fram bara så mycket som du uppskattar att går åt till en måltid.

Visar det sig att du ändå köpt hem för mycket mat och resterna hopar sig i kylskåpet är kategorin med restrecept i receptbanken din räddare. Dela gärna egna resträtter efter jul under #svinnkampen.


  • Hemgjorda strömmingsinläggningar håller i en till två veckor, berende på ingredienserna, om du håller dem kallt och har god kökshygien. Använd dina sinnen!
  • Rester av morotslåda kan du blanda ner i en sconesdeg och potatislådan passar bra i en limpdeg.


Visste du att:
I Finland finns ingen forskning på hur mycket mat som slängs under julhelgen. I Storbritannien däremot har Unilever i samband med kampanjen #ClearAPlate, vars syfte är att synliggöra matsvinnet och donera mat till behövande, gjort en undersökning som påvisade att 4,2 miljoner portioner julmat blev matsvinn under julhelgen 2014.
Se alla artiklar