5 konkreta tips: Så här tänker du klädsmarth

5 konkreta tips: Så här tänker du klädsmarth

Gå igenom din garderob. Se efter vad du har. Fundera på vilka kläder du använder mest och varför. Varför funkar de? Varför trivs du i dem? Där har du nyckeln till din egen stil.

Det är enkelt att handla på nätet. Lika enkelt är det att skicka tillbaka varor. Det lockar till att köpa nytt – även sådant som är onödigt – fastän man inte ens kan prova kläderna. Kläder som returnerats kasseras i vissa fall och tillverkningen har då orsakat miljöeffekter helt i onödan.

Transporterna av varor från näthandeln och returtransporterna orsakar utsläpp, vilket påskyndar klimatförändringen. Dessutom ökar förbrukningen av förpackningsmaterial och mängderna av förpackningsavfall. Flygfrakt orsakar särskilt mycket utsläpp, vilket bidrar till klimatförändringen. Om det inte är bråttom med leveransen är det bättre att välja fartygsfrakt.

Vi lever i en värld där attityderna till konsumtion är ganska positiva. Det hör liksom till saken att följa modet och köpa nytt. Reklam och medier skapar föreställningar om nya behov. Det kräver mod att inte följa alla trender, utan överväga sina inköp och bara köpa det man behöver. När du hittar din stil blir det lättare att stå emot lockelser och hålla dig till kläder som du tycker om.

Så här tänker du klädsmarth - 5 konkreta tips

Här nedan har vi listat några tips som kan hjälpa dig på vägen mot en hållbar garderob.

1. Vilka är dina färger och vilket material känns bra mot kroppen? Är du en person som ska känna på allt fungerar det inte så bra att handla över nätet. Se på dig själv som den person du är och gå igenom din garderob, känns någon färg eller form fel när du klär på dig och ser dig i spegeln?

2. Ha koll på garderoben. Skapa ordning och gör det lätt att hitta bland hyllorna. Rensa bort det som är för litet eller för stort, som har fel färg eller form och välj ut det som passar din livssituation. Genom att skapa luft i garderoben kommer du lättare att hitta de plagg som du vill använda.

3. Shoppa inte efter lycka och trösthandla inte. Tänk efter före – ha en plan för vad du behöver och håll dig till den.

4. Se till att ha hållbara kläder av god kvalitet och sådana som passar din egen stil. Våga vägra det så kallade snabbmodet, alltså kollektioner och färger som växlar flera gånger varje år, och följ din inre övertygelse. Gör gärna det, trots att det tar tid att tänka ut vem du är och vad du behöver.

5. När du behöver något, leta först bland secondhand-kläder, där har också eventuella kemikalierester tvättats bort och du kan få ett plagg vars livstid du kan förlänga.

Se alla artiklar