Vispgröt
Ingredienser
8 portioner
1 l
utspädd lingonsaft
1 ½ dl
mannagryn
2 dl
lingon
1 dl
socker
1 nypa
salt
Gör så här
- Koka upp saften i en stor kastrull. Vispa i mannagrynen, socker och en nypa salt.
- Koka gröten på medelvärme i cirka 10 minuter. Rör om då och då med en träslev.
- Mosa lingonen med en stavmixer eller stöt.
- Rör ner bärmoset i gröten. Låt gröten kallna i ungefär en timme.
- Häll upp gröten i ett stort kärl och låt kallna i vattenbad. Då gröten kallnat, vispa den pösig med en elvisp. Servera med kallmjölk eller havredryck.
Vispgröt kan också göras på exempelvis blåbär, hallon eller vinbär. Använd bär i säsong eller de bär som finns i frysen.
![Vispgröt](/uploads/_1200x1800_crop_center-center_82_line/D2A4559_200310_073652.jpg 1200w, /uploads/_2400x3600_crop_center-center_61_line/D2A4559_200310_073652.jpg 2400w, /uploads/_992x1488_crop_center-center_82_line/D2A4559_200310_073652.jpg 992w, /uploads/_1984x2976_crop_center-center_61_line/D2A4559_200310_073652.jpg 1984w, /uploads/_768x1152_crop_center-center_60_line/D2A4559_200310_073652.jpg 768w, /uploads/_1536x2304_crop_center-center_45_line/D2A4559_200310_073652.jpg 1536w, /uploads/_576x864_crop_center-center_60_line/D2A4559_200310_073652.jpg 576w, /uploads/_1152x1728_crop_center-center_45_line/D2A4559_200310_073652.jpg 1152w)