• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Toast Porkala med nässelcreme

Toast Porkala med nässelcreme
Över 60 min

Ingredienser


”Kallrökt” morot (Porkala)

4 stora
morötter
600 g
grovsalt

Marinad

ca 2 tsk
flytande rökarom
1 tsk
äppelcidervinäger
1 msk
rybsolja

Nässelcreme

2 msk
kikärtsspad
1 tsk
senap
1 tsk
äppelcidervinäger
2 dl
rybsolja
torkade nässlor
1
vitlöksklyfta
salt och peppar

Till servering

rågbröd
groddar
färskost (växtbaserat för en vegansk toast)

Så gör du:


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skölj morötterna och låt torka. Täck en liten ugnsform med en del av grovsaltet. Lägg på morötterna och täck helt med resten av grovsaltet.
  2. Baka morötterna mitt i ugnen i cirka 1 timme och 15 minuter. Ta ut morötterna från ugnen och skrapa av saltet. Skala försiktigt morötterna med en kniv och skiva morötterna på längden med en vass kniv eller osthyvel.
  3. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och blanda försiktigt med morötterna. Marinera morötterna i ett slutet kärl i minst 10 timmar. Smaken förstärks ytterligare om morötterna får marineras i 1–2 dygn.
  4. Tillaga nässelcremen genom att blanda kikärtsspad, dijonsenap och vitvinsvinäger i en hög bunke. Tillsätt rapsolja sakta i en tunn stråle medan du mixar med en stavmixer eller elvisp tills du får en tjock krämig majonnäs. Smaksätt med torkade nässlor, vitlök och salt.
  5. När morötterna marinerats kan du komponera ihop toasten genom att bre på färskost på rågbrödet och toppa med groddar, kallrökt morot och nässelcreme.



Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Lunch
  • Maträtt
  • Bröd
  • Syrat & fermenterat
  • Huvudråvara
  • Rotsaker
  • Mattraditioner
  • Påsk
  • Specialkost
  • Vegetariskt
  • Vegan
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Toast Porkala med nässelcreme

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet