• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Surmjölkspannacotta med hallonsås & nötkrokant

Surmjölkspannacotta med hallonsås & nötkrokant

Ingredienser


2 ½
gelatinblad
Vatten
2 ½ dl
grädde
1 ½ dl
socker
1 tsk
vaniljsocker eller 1 vaniljstång
5 dl
surmjölk

Nötkrokant

2 dl
socker
2 dl
blandade nötter eller mandlar

Hallonsås

300 g
frysta eller färska hallon
75 g
socker

Nötkrokant


  1. Häll sockret i en stekpanna och smält.
  2. Låt puttra på låg värme tills det blir ljusbrunt. Häll i nötterna och rör om kraftigt.
  3. Stjälp upp på bakplåtspapper och låt svalna.
  4. Krossa med kniv eller i en mortel. Använd som dekoration.

Hallonsås


  1. Sätt hallon och socker i en kastrull och låt koka på medelvärme i 20 minuter eller tills såsen tjocknar.
  2. Häll hallonsåsen i bottnarna på fyra glas.

Pannacotta


  1. Lägg gelatinbladen i blöt.
  2. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna och vaniljstången i en kastrull. Häll på vispgrädde och tillsätt sockret. Koka upp. Rör om och låt puttra 1–2 minuter.
  3. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna en stund. Det är viktigt att blandningen inte kokar när du lägger i gelatinbladen, för då skär den sig.
  4. Lägg i gelatinbladen och rör om så att de löser sig. Sila bort vaniljstången. Blanda i surmjölken och rör om väl.
  5. Häll upp i glasen ovanpå hallonsåsen. Låt pannacottan stelna i kylen i minst tre timmar innan servering. Dekorera med nötkrokant.

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Dessert
  • Huvudråvara
  • Mjölkprodukter
  • Bär
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Surmjölkspannacotta med hallonsås & nötkrokant

Detta kan intressera dig

Rotsellerisoppa med krutonger, äpple & citronolja

Recept

Semlor i form med ost & örter

Recept

Ungmarthas höstlovsläger 2025

Under tre dagar i oktober får barn i åldern 8–12 år laga mat från grunden med inhemska råvaror tillsammans med Ungmarthas ledare. Ett fint tillfälle att lära sig nya kökskunskaper, testa recept och...

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet