• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Spanakopita (grekisk paj)

Spanakopita  (grekisk paj)
Max 60 min

Ingredienser


cirka 16 bitar


2 l
nässlor eller spenat
2 msk
olivolja
1 knippe
vårlök
1 knippe
mynta
1 dl
kirskål eller persilja, finklippt
2
ägg
1 krm
muskotnöt
1/2
citron, skalet
250 g
fetaost
salt och svartpeppar
1
filodeg
1 dl
olivolja

Så gör du:


  1. Ta fram filodegen i rumstemperatur för att tina. Filodeg är mycket tunn och spröd.
  2. Förväll den sköljda nässlan. Ifall du använder så kallad babyspenat behöver den inte förvällas. Skär i mindre bitar med vass kniv. Finfördela löken, persiljan eller kirskålen. Blanda samman allt i en bunke. Krydda och smula ner osten. Knäck till sist ner äggen och blanda med de övriga ingredienserna.
  3. Vi gör spanakopitan på ugnsplåt eller som portionspiroger. Plåtvarianten är lätt att servera för många så länge man kommer ihåg att skära skåra i den fyllda men ogräddade pajen.
  4. Ta fram tre–fyra ark och placera på välsmord ugnsplåt. Vi som är vana att använda bakplåtspapper märker rätt snabbt att det alltid kommer papper med på fatet. I det här fallet lönar det sig att använda rikligt med god olja eller smör. Pensla mellan varje ark och skede.
  5. Fyll pajbottnet med nässelfyllningen. Placera igen på enkla och dubbla filoark. Pensla med olja. Packa in så att alla kanter täcks, vik ner kanter för de blir annars lätt vidbrända. Pensla! Det är omständligt men slutresultatet är en läckerhet du gärna gör om.
  6. Grädda en plåt i 180 grader i 45 minuter.

MARTHA
TIPSAR

Du kan byta ut nässla och kirskål mot andra vilda grönsaker. Likaså kan vårlök bytas ut mot purjolök eller gul lök, fräs den dock före gräddningen.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Förrätter
  • Salta bakverk
  • Pajer
  • Huvudråvara
  • Vilda växter
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Spanakopita  (grekisk paj)

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet