Vi använder cookies på vår webbsida för att analysera vår traffik. Du kan läsa mer om vår cookie policy här

Nödvändiga (Nödvändig)

Cookies som krävs för att webbplatsen skall fungera normalt. Detta innehåller cookies som används för inloggning samt för CSRF säkerhet. Vänligen notera att systemets bas cookies inte samlar personlig eller känslig information. IP adresser samlas inte. Information som sparas skickas inte ut till Landsbygdspolitik eller tredje parter.
Namn: CraftSessionId
Beskrivning: Webbplatsen använder PHP sessioner för att upprätthålla sessioner. Systemet nämner cookien i fråga “CraftSessionId”. Denna cookie upphör så fort sessionen avslutas.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session
Namn: *_identity
Beskrivning: Då du loggar in i kontrollpanelen sätts en cookie som kontrollerar ditt inloggnings status. Namnet av cookien börjar med en lång slumpmässig text som följs av _identity. Cookien sparar endast nödvändig information för att upprätthålla en säker session, och hålls aktiv endast så länge som användaren är inloggad i systemet.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: *_username
Beskrivning: Om du kryssar i "Håll mig inloggad" (Keep me logged in) under inloggnings processen, används denna cookie för att komma ihåg ditt användarnamn inför följande gång.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: CRAFT_CSRF_TOKEN
Beskrivning: Skyddar oss och dig som en användare för CSRF attacker.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session

Statistik

Cookies som används för statistik hjälper oss förstå hur användarna använder och navigerar webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.
Namn: _ga
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig
Namn: _gid
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig

Marknadsföring

Marknadsförings cookies används för att spåra användarna genom webbplatsen. Meningen med dessa cookies är att kunna erbjuda användaren med mer relevant och personligt innehåll.
Detaljer Göm detaljer
  • Kontakt
  • Om oss
  • Föreningsadministration
  • UngMartha
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Projekt & kampanjer
    Giftfritt dagis
    Läs mer
    Östersjön 2.0
    Läs mer
    En euro i taget
    Läs mer
    Andra projekt Hantera vardagen Den finlandssvenska matkulturdagen Den nationella klädbytardagen Köpfri november Tidigare projekt
  • Evenemang
  • Marthashop
Mera
Stäng

BLI
MEDLEM!

  • <% item.title %>
  • Visa mera
  • Inga resultat hittades
  • Recept
    • Vår
    • Sommar
    • Lunch
    • Middag
    • Sallad
    • Visa alla
  • Vardagskunskap
    • Hållbar vardag
    • Matsvinn
    • Matkultur
    • Barn & Mat
    • Klimatsmart vardag
    • Visa alla
  • Projekt & kampanjer
    • En euro i taget
    • Ungas välmående
    • Östersjön 2.0
    • Hantera vardagen
    • Den finlandssvenska matkulturdagen
    • Visa alla
  • Evenemang
    • Nyland
    • Åboland
    • Österbotten
    • Åland
    • Helsingfors
    • Visa alla
  • BLI MEDLEM!

  • Marthashop
    • Hem & kök
    • Textilier
    • Böcker & pappersprodukter
    • Smycken
    • Broschyrer & magasin
  • Om oss
    • Rådgivning
    • Tidskriften Martha
    • UngMartha
    • Bli medlem
    • Medlem
    • Visa alla
  • Smartha tips
    • Städning
    • Textilvård
    • Konsumtion
    • Matlagning
  • Kontakt
    • Pressmaterial
  • Följ Martha
    • Instagram
    • Twitter
    • Facebook
    • Pinterest
    • Youtube
    • Soundcloud

Spanakopita (grekisk paj)

Spanakopita  (grekisk paj)

Ingredienser


cirka 16 bitar


2 liter
nässlor eller spenat
2 msk
olivolja
1 knippe
vårlök
1 knippe
mynta
1 dl
kirskål eller persilja, finklippt
2
ägg
1 krm
muskotnöt
½
citron, skalet
250 gram
fetaost
salt och svartpeppar
1
filodeg
1 dl
olivolja

Gör så här:


  1. Ta fram filodegen i rumstemperatur för att tina. Filodeg är mycket tunn och spröd.
  2. Förväll den sköljda nässlan. Ifall du använder så kallad babyspenat behöver den inte förvällas. Skär i mindre bitar med vass kniv. Finfördela löken, persiljan eller kirskålen. Blanda samman allt i en bunke. Krydda och smula ner osten. Knäck till sist ner äggen och blanda med de övriga ingredienserna.
  3. Vi gör spanakopitan på ugnsplåt eller som portionspiroger. Plåtvarianten är lätt att servera för många så länge man kommer ihåg att skära skåra i den fyllda men ogräddade pajen. Ta fram tre–fyra ark och placera på välsmord ugnsplåt. Vi som är vana att använda bakplåtspapper märker rätt snabbt att det alltid kommer papper med på fatet. I det här fallet lönar det sig att använda rikligt med god olja eller smör. Vi penslar mellan varje ark och skede. Fyll pajbottnet med nässelfyllningen. Placera igen på enkla och dubbla filoark. Pensla med olja. Packa in så att alla kanter täcks, vik ner kanter för de blir annars lätt vidbrända. Pensla! Det är omständligt men slutresultatet är en läckerhet du gärna gör om.
  4. Grädda en plåt 180 grader 45 minuter.

MARTHA
TIPSAR

Du kan byta ut nässla och kirskål mot andra vilda grönsaker. Likaså kan vårlök bytas ut mot purjolök eller gul lök, fräs den dock före gräddningen.

Kategorier

  • Recept
  • Vår
  • Buffé
  • Salta bakverk
  • Vilda växter
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Spanakopita  (grekisk paj)

Detta kan intressera dig

Silltårta

Silltårta

Recept
Varm havtornssoppa med glass och kakkrutonger

Varm havtornssoppa med glass och kakkrutonger

Recept
Stekt abborre med citronsås, stekt rödbeta, kokt potatis och picklad gurka

Stekt abborre med citronsås, stekt rödbeta, kokt potatis och picklad gurka

Recept
Friterade skal med dipp

Friterade skal med dipp

Hushåll | Recept

Prenumenera på
Marthas nyhetsbrev

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Martha 120
  • Tidskriften Martha
  • Distrikt, föreningar, kretsar
  • Styrelsen 2023
  • Marthaköket
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • Föreningsadministration
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Marthaköket
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Giftfritt dagis
  • Havets smaker - Östersjödieten
  • Hantera vardagen
  • Små fiskar övertar storkök
  • En euro i taget
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2023 Marthaförbundet