• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Sommartårta med jordgubbar och rabarberkompott

Sommartårta med jordgubbar och rabarberkompott
Över 60 min

Ingredienser


8 portioner


Tårtbotten

50 g
smör
1 dl
mjölk
3 dl
vetemjöl
1 ½ tsk
mald kardemumma
1 ½ tsk
bakpulver
2
ägg
2 dl
socker

Rabarberkompott

300 g
rabarber
1 ½ dl
socker
¼ dl
vatten

För att komponera tårtan

Tårtbotten (se ovan)
Rabarberkompott (se ovan)
ca 1 dl
saft, exempelvis rabarbersaft
4 dl
vispgrädde
4 msk
socker
1 liter
jordgubbar

Tårtbotten – gör så här:


  1. Smörj och bröa en liten kakform, cirka 18–20 cm i diameter.
  2. Smält smöret. Blanda ner mjölken.
  3. Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver i en skål.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  5. Rör ner smör- och mjölblandningen i äggvispet.
  6. Fördela smeten i formen.
  7. Grädda tårtbottnen i 175 grader tills den är torr, cirka 30 minuter.

Rabarberkompott – gör så här:


  1. Skär rabarbern i bitar.
  2. Koka samtliga ingredienser i 5–10 minuter utan lock. Låt svalna.

Komponera tårtan – gör så här:


  1. Dela tårtbottnen i tre delar.
  2. Skär jordgubbarna i bitar.
  3. Vispa grädde och socker till ett fast skum.
  4. Placera ett lager tårtbotten på ett tårtfat och blöt med några matskedar saft.
  5. Bred på rabarberkompott, fördela jordgubbsbitar och vispad grädde ovanpå. Upprepa samma procedur med nästa lager.
  6. Fördela grädde på toppen av tårtan och garnera med jordgubbar och exempelvis harsyra, ringblommor eller mynta.

Förbered tårtan genom att baka tårtbotten och koka rabarberkompott. Komponera tårtan med rabarberkompott, vispgrädde och jordgubbar. Du kan dekorera med ätbara blommor, exempelvis syren, ringblomma eller blåklint. Om tårtan ska stå många timmar innan servering kan blötläggning av tårtbottnen uteslutas.

Receptet är från matkulturmagasinet: Marthas köksträdgård – mat från egen odling året om.

MARTHA
TIPSAR

Rabarberkompott som blir över kan serveras som sylt eller frysas in för senare behov.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Sommar
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Dessert
  • Sylter
  • Syrat & fermenterat
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Mjölkprodukter
  • Ägg
  • Bär
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Midsommar
  • Specialkost
  • Vegetariskt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Sommartårta med jordgubbar och rabarberkompott

Detta kan intressera dig

Plommonkompott

Recept

Speltgranola

Recept

10 år senare - dags att ta Svinnkampen på allvar!

För snart tio år sedan lanserade Marthaförbundet Svinnkampen med målet att minska de finländska hushållens matsvinn. Inför Spillveckan 2024 tar vi en titt på vad som har hänt sedan dess.

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet