Smörgåsar
                        
                            
                        
                        Max 30 min
                    
                                Ingredienser
4 st
Med grönkål och pocherat ägg
4 skivor
 rågbröd
                    1 msk
 rybsolja (till dressingen)
                    200 g
 grönkål
                    3 msk
 rybsolja (till stekning)
                    2 msk
 senap
                    1 msk
 honung
                    Saften från en citron
                    Flingsalt
                    4
 ägg
                    1 1/2 l
 vatten
                    1 msk
 ättika
                    2 tsk
 salt
                    Med hummus och äpple
4 skivor
 rågbröd
                    1
 1 äpple
                    2 msk
 2 msk tahini
                    1 liten
 klyfta vitlök
                    Saften från en halv citron
                    1/2 tsk
 salt
                    2–3 msk
 vatten
                    1 paket
 kokta kikärter á 380 g
                    Med leverpastej och gurka
4 skivor
 rågbröd
                    75 g
 leverpastej
                    1
 kryddgurka
                    Med grönkål och pocherat ägg
- Skölj grönkålen och riv bort bladen från stjälken.
 - Vispa ihop olja, senap, honung och citronsaft i en skål. Tillsätt grönkålen och massera in dressingen ordentligt. Strö över lite flingsalt och massera in saltet i grönkålen. Låt stå.
 - Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt ättika och salt. Låt vattnet puttra på medelhög värme.
 - Knäck ett ägg i gången i en kopp. Virvla upp vattnet i kastrullen med till exempel en slev. Häll försiktigt ner ägget i vattnet. Håll koppen så nära vattenytan som möjligt. Låt koka i cirka 3 minuter och lyft sedan upp ägget med en hålslev.
 - Stek rågbrödsskivorna i lite olja för att ge dem lite yta. Toppa med grönkål och ägg.
 
Med hummus och äpple
- Börja med att laga hummusen: Mät upp tahini, vitlök, citronsaft och salt i ett litermått. Purea med stavmixer i en minut tills tahinin blir ljus och fast i konsistensen. Späd ut med vatten. Tillsätt sedan kikärter. Mixa till en slät röra.
 - Skär upp ett äpple i tunna skivor. Bred ut hummusen på smörgåsen och lägg på äppelskivorna.
 
Med leverpastej och kryddgurka
- Skär upp kryddgurkan i skivor. Fördela leverpastejen på rågbrödsskivorna och toppa med kryddgurka. Dekorera eventuellt med lingon.