• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Smörgåsar

Smörgåsar
Max 30 min

Ingredienser


4 st


Med grönkål och pocherat ägg

4 skivor
rågbröd
1 msk
rybsolja (till dressingen)
200 g
grönkål
3 msk
rybsolja (till stekning)
2 msk
senap
1 msk
honung
Saften från en citron
Flingsalt
4
ägg
1 1/2 l
vatten
1 msk
ättika
2 tsk
salt

Med hummus och äpple

4 skivor
rågbröd
1
1 äpple
2 msk
2 msk tahini
1 liten
klyfta vitlök
Saften från en halv citron
1/2 tsk
salt
2–3 msk
vatten
1 paket
kokta kikärter á 380 g

Med leverpastej och gurka

4 skivor
rågbröd
75 g
leverpastej
1
kryddgurka

Med grönkål och pocherat ägg


  1. Skölj grönkålen och riv bort bladen från stjälken.
  2. Vispa ihop olja, senap, honung och citronsaft i en skål. Tillsätt grönkålen och massera in dressingen ordentligt. Strö över lite flingsalt och massera in saltet i grönkålen. Låt stå.
  3. Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt ättika och salt. Låt vattnet puttra på medelhög värme.
  4. Knäck ett ägg i gången i en kopp. Virvla upp vattnet i kastrullen med till exempel en slev. Häll försiktigt ner ägget i vattnet. Håll koppen så nära vattenytan som möjligt. Låt koka i cirka 3 minuter och lyft sedan upp ägget med en hålslev.
  5. Stek rågbrödsskivorna i lite olja för att ge dem lite yta. Toppa med grönkål och ägg.

Med hummus och äpple


  1. Börja med att laga hummusen: Mät upp tahini, vitlök, citronsaft och salt i ett litermått. Purea med stavmixer i en minut tills tahinin blir ljus och fast i konsistensen. Späd ut med vatten. Tillsätt sedan kikärter. Mixa till en slät röra.
  2. Skär upp ett äpple i tunna skivor. Bred ut hummusen på smörgåsen och lägg på äppelskivorna.

Med leverpastej och kryddgurka


  1. Skär upp kryddgurkan i skivor. Fördela leverpastejen på rågbrödsskivorna och toppa med kryddgurka. Dekorera eventuellt med lingon.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Mellanmål
  • Specialkost
  • Lättlagat
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Smörgåsar

Detta kan intressera dig

Glutenfri bulladeg med saffransfyllning

Recept

Årets marthaglögg 2024

Recept

Glutenfri jullimpa

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet