Små silltårtor
Ingredienser
12 portioner
Botten |
|
---|---|
75 g | smör |
200 g | kavring |
Fyllning |
|
---|---|
4 | gelatinblad |
200 g | matjessill |
1 | röd lök |
2 msk | hackad dill |
3 dl | crème fraiche |
2 dl | turkisk yoghurt |
3 msk | spad från matjessillen |
Svartpeppar |
Garnering |
|
---|---|
1 dl | hackad gräslök |
Hackad dill |
Så gör du
- Smält smör i en kastrull. Mixa eller finhacka kavringen och mosa eller mixa ihop till en smulig blandning.
- Ta en muffinsplåt för tolv små kakor. Lägg plastfolie i botten på varje form, fördela och tryck ut brödblandningen jämnt i formarna.
Fyllning
- Blötlägg gelatinbladen i litet vatten i en skål i fem minuter.
- Finhacka under tiden sill (spara litet av lagen) och lägg i en skål. Finhacka lök och blanda ner. Rör ihop sill, lök, crème fraiche, turkisk yoghurt, dill och smaksätt med sillspad och peppar.
- Ta upp gelatinbladen ur vattnet och värm försiktigt i en kastrull under omrörning tills de smälter. Ta kastrullen från värmen och rör ner bladen i matjessmeten. Häll matjesfyllningen i formarna.
- Ställ tårtorna att stelna i kylen i minst 2 timmar eller helst över natten. Vid servering garnerar du tårtan med hackad gräslök och dill, eller enligt önskemål.
