• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Rysk fisksoppa/Seljanka

Rysk fisksoppa/Seljanka

Ingredienser


4–6 personer


400 g
lax eller blandning av lax och djupfryst sej
1 ¼ l
fiskbuljong
1
lök
1
purjolök
Persiljekvistar
1–2
vitlöksklyftor
1–2
morötter
100 g
rotselleri
3–4
potatisar
Olja, margarin
½–1 tsk
timjan
1
lagerblad
2–3 msk
tomatpuré
1
saltgurka eller ½ dl oliver i skivor eller kapris
Till servering: Gräddfil, crème fraiche eller smetana

Så gör du


  1. Mät upp fiskbuljongen (vatten + buljongtärning), skär löken i klyftor, snitta upp purjon och tvätta den mellan bladen. Tag det gröna från purjon och lägg det tillsammans med löken och persilja i buljongen och koka i 20 minuter. Om du har fiskrens, så koka med det. Sila spadet.
  2. Tvätta och skär det vita av purjon, morot, selleri och potatis i mindre bitar. För bättre smak, fräs allt utom potatis i matfett. Koka sakta alla grönsaker med timjan och lagerblad i buljongen, tills det är mjukt.
  3. Tillsätt tomatpuré och saltgurka i små bitar. Skär fisken i stora bitar, lägg med mot slutet. Sjud endast soppan med fisken i cirka 5 minuter. Smaka av soppan.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Maträtt
  • Soppa
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Rotsaker
  • Fisk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Rysk fisksoppa/Seljanka

Detta kan intressera dig

Reflektera, förstå, förändra – ekonomiterapi i fem steg

Studier visar att vi ofta ärver vår syn på pengar och vårt ekonomiska självförtroende från våra föräldrar. Men det betyder inte att vi ska fastna i gamla mönster. Genom att bli medveten om vad vi b...

Ekonomi

Efterlysning: Matminnen kring vegetabiliska fetter

Vad minns du om margarin och vegetabiliska oljor? Marthaförbundet efterlyser matminnen från 1970–90-talen då de introducerades på bred front för finländska konsumenter.

Hushåll

Lucka 9: Ungmarthas julkalender

Pepparkaka och choklad – en kombination som garanterat sprider julstämning till dessertbordet. I dagens lucka tipsar vi om en enkel och lyxig efterrätt där dessa smaker möts på bästa sätt.

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet