Rysk fisksoppa/Seljanka
Ingredienser
4–6 personer
400 g | lax eller blandning av lax och djupfryst sej |
1 ¼ l | fiskbuljong |
1 | lök |
1 | purjolök |
Persiljekvistar | |
1–2 | vitlöksklyftor |
1–2 | morötter |
100 g | rotselleri |
3–4 | potatisar |
Olja, margarin | |
½–1 tsk | timjan |
1 | lagerblad |
2–3 msk | tomatpuré |
1 | saltgurka eller ½ dl oliver i skivor eller kapris |
Till servering: Gräddfil, crème fraiche eller smetana |
Så gör du
- Mät upp fiskbuljongen (vatten + buljongtärning), skär löken i klyftor, snitta upp purjon och tvätta den mellan bladen. Tag det gröna från purjon och lägg det tillsammans med löken och persilja i buljongen och koka i 20 minuter. Om du har fiskrens, så koka med det. Sila spadet.
- Tvätta och skär det vita av purjon, morot, selleri och potatis i mindre bitar. För bättre smak, fräs allt utom potatis i matfett. Koka sakta alla grönsaker med timjan och lagerblad i buljongen, tills det är mjukt.
- Tillsätt tomatpuré och saltgurka i små bitar. Skär fisken i stora bitar, lägg med mot slutet. Sjud endast soppan med fisken i cirka 5 minuter. Smaka av soppan.
