• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Runebergstårta i långpanna

Runebergstårta i långpanna

Ingredienser


48 bitar


500 g
smör eller margarin
2 dl
socker
2 dl
farinsocker
4
ägg
11 dl
vetemjöl
6 dl
havrekli
200 g
mald mandel
4 tsk
soda
2 tsk
bakpulver
4 tsk
kardemumma
6 dl
surmjölk
2 msk
citronsaft
Garnering: 2 dl hallonsylt, 1 dl florsocker, 1 msk vatten

Så gör du


  1. Rör smör, farinsocker och socker pösigt. Tillsätt äggen under kraftig omrörning.
  2. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i smeten växelvis med surmjölk och citronsaft.
  3. Häll smeten i långpannan beklädd i bakplåtspapper och grädda i 200 grader i cirka 30–40 minuter.
  4. Täck formen med bakplåtspapper mot slutet av gräddningstiden om ytan verkar bli för mörk.
  5. Låt tårtan svalna något. Fukta eventuellt med en blandning av 1 dl vatten, 1 dl arrakpunsch och 2 msk socker. Skär upp i fyrkanter.
  6. Blanda florsocker och vatten till en trögt flytande blandning och spritsa ut i en rundel över tårtorna. Klicka ut hallonsylten på tårtans mittparti.

MARTHA
TIPSAR

Du kan också göra runebergstårtor i traditionella formar.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Måltid
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Runebergstårta i långpanna

Detta kan intressera dig

Uttalande: Frivilligarbete och trygghet för alla

Finlands svenska Marthaförbund godkände på sitt årsmöte i Mariehamn lördagen den 17 maj 2025 ett uttalande om betydelsen av frivilligarbete och trygghet för alla. Förbundet vill lyfta fram frivilli...

Marthaförbundet

Kokt gädda med äggsås

Recept

Camilla Komonen om trygghet i vardagen – och i krisen

Vad betyder det egentligen att vara förberedd? Handlar det om att ha konserver i skafferiet och vatten i dunkar – eller om något mer? Marthaförbundets verksamhetsledare Camilla Komonen sammanfattar...

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet