Rotsellerisoppa med krutonger, äpple & citronolja
Max 45 min
Ingredienser
4 portioner
Cirka 800 g
skalad rotselleri
1 msk
rybs- eller rapsolja
1
gul lök
8 dl
grönsaks- eller kycklingbuljong
Salt
2 dl
vispgrädde
1 tsk
äppelcidervinäger
Krutornger
2 skivor
bröd
Olja
Salt
1/2
rött äpple
Citronolja
2 msk
olja
Skalet av en ekologisk citron
Soppan
- Skala och finhacka löken. Skala rotsellerin och tärna den.
- Värm upp olja i en kastrull. Fräs löken tills den är mjuk och tillsätt rotsellerin.
- Häll upp buljong i kastrullen och låt koka tills rotsellerin är mjuk, cirka 20 minuter.
- Häll i grädden. Mixa soppan slät med en stavmixer och smaka av med salt och en skvätt äppelcidervinäger.
- Skär äpplet i smala stavar.
- Häll upp soppan i varma skålar.
- Toppa med krutonger, äppelstavar och citronolja. Smaka av med nymalen svartpeppar.
Krutonger
- Tärna brödet eller riv i bitar.
- Värm oljan i en stekpanna och lägg i brödtärningarna.
- Stek på medeltemperatur tills de börjat få färg. Lägg i en skål och salta.
Citronolja
- Blanda olja och citronskal i en skål.
