Rödbetsoppa med hummus
Ingredienser
500 g | rödbeta |
200 g | morot |
1 stor | rödlök |
1 bit | fänkål (100 g) |
1 dl | bondbönakross |
1 l | grönsaksbuljong |
1 | röd paprika |
1 | lagerblad |
2 msk | rybsolja |
3 | timjankvistar eller 1 tsk torkad timjan |
1–2 msk | vinäger |
Hummus |
|
---|---|
2 dl | kokade kikärter eller bondböna |
1 msk | tahini |
1 dl | persilja |
3 msk | olivolja |
1 msk | citronsaft |
En skvätt | vatten |
Så gör du
- Skala rotsakerna och löken och tärna. Fräs i en skvätt olja i stor kastrull. Tillsätt buljongen.
- Skölj bondbönekrosset tills allt skum försvinner. Tillsätt i den kokande soppan. Tillsätt lagerblad och timjan. Låt småkoka i en timme.
- Skär paprikan i mindre bitar och tillsätt i soppan till sist. Låt koka ytterligare cirka 15 minuter eller tills allt är mjukt. Ta ut timjankvistar och lagerblad.
- Purea soppan och smaka av med vinäger och eventuellt lite salt och peppar. Servera med hummus.
Hummus
- Mät upp alla ingredienser i ett litermått.
- Purea med stavmixer tills det blir en slät massa. Smaka av med salt och peppar. Servera till soppa.
