• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Rimmad nötfilé med karamelliserad rödlök & pepparrotssås

Rimmad nötfilé med karamelliserad rödlök & pepparrotssås

Ingredienser


4 portioner


500 g
nöt yttre eller inre filé
4 msk
havssalt
2 tsk
hela vitpepparkorn
2 tsk
hela svartpepparkorn
½ dl
gräslök
½ dl
persilja
2 msk
rybsolja
1
vitlöksklyfta

Ytterligare

½ dl
gräslök
½ dl
persilja

Karamelliserad rödlök

3
rödlökar
3 msk
rybsolja
3 msk
brunt socker
3 msk
smör
2 ½ msk
rödvinsvinäger
Salt, svartpeppar

Pepparrotssås med äpple

2 dl
creme fraiche
Salt, svartpeppar
2 msk
riven pepparot
Gräslök för garnering
1
syrligt ekologiskt äpple i tärningar

Rimmad nötfilé


  1. Krossa havssalt, peppar, örter och vitlök i en mortel och tillsätt oljan. Gnid in blandningen i köttet. Rulla in filén i plastfilm så det blir en spänd rulle och låt stå i kylskåpet i 24 timmar.
  2. Skrapa bort örterna från köttytan och massera in de färska örterna och linda in i ny plastfilm och ställ i frysen över minst en natt.
  3. Ta ut filén cirka 20 minuter innan servering och skär den i tunna skivor medan den ännu är frusen.
  4. Servera köttet med pepparrotssås, karamelliserad rödlök och en fräsch potatissallad

Karamelliserad rödlök


  1. Skala och dela löken. Skiva den i tunna skivor.
  2. Smält smör i en kastrull och tillsätt oljan och löken. Bryn på svag värme, utan att löken tar färg, i cirka 20 minuter.
  3. Tillsätt socker och låt det smälta och karamelliseras, häll i vinägern. Smaka av med salt och svartpeppar.

Pepparrotssås med äpple


  1. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå och dra i två timmar.
  2. Garnera med rikligt av gräslök.

MARTHA
TIPSAR

En potatissallad är god till rimmad nötfilé, recept här.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Buffé
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Rimmad nötfilé med karamelliserad rödlök & pepparrotssås

Detta kan intressera dig

Förbundsnytt: Juni 2025

Den riktigt varma sommaren låter sig väntas på, men hos oss spirar ändå sommaren för fullt. Här kommer nya recept och tips på roliga evenemang. Visst minns du att Marthaförbundet håller stängt i ju...

Marthaförbundet

Marthaförbundet rekryterar: Projektkoordinator till fiskprojekt

Bli en ambassadör för den inhemska smartfisken! Marthaförbundet anställer en projektkoordinator till fiskprojektet "Smartfisk - från hav till tallrik".

Hushåll

Städa i trädgården när hösten kommer

Hösten är här på allvar och det börjar bli dags att fundera på städning, odling och sådd. Nu är det dags att göra trädgården redo för vintern!

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet