Rimmad nötfilé med karamelliserad rödlök & pepparrotssås
Ingredienser
4 portioner
500 g | nöt yttre eller inre filé |
4 msk | havssalt |
2 tsk | hela vitpepparkorn |
2 tsk | hela svartpepparkorn |
½ dl | gräslök |
½ dl | persilja |
2 msk | rybsolja |
1 | vitlöksklyfta |
Ytterligare |
|
---|---|
½ dl | gräslök |
½ dl | persilja |
Karamelliserad rödlök |
|
---|---|
3 | rödlökar |
3 msk | rybsolja |
3 msk | brunt socker |
3 msk | smör |
2 ½ msk | rödvinsvinäger |
Salt, svartpeppar |
Pepparrotssås med äpple |
|
---|---|
2 dl | creme fraiche |
Salt, svartpeppar | |
2 msk | riven pepparot |
Gräslök för garnering | |
1 | syrligt ekologiskt äpple i tärningar |
Rimmad nötfilé
- Krossa havssalt, peppar, örter och vitlök i en mortel och tillsätt oljan. Gnid in blandningen i köttet. Rulla in filén i plastfilm så det blir en spänd rulle och låt stå i kylskåpet i 24 timmar.
- Skrapa bort örterna från köttytan och massera in de färska örterna och linda in i ny plastfilm och ställ i frysen över minst en natt.
- Ta ut filén cirka 20 minuter innan servering och skär den i tunna skivor medan den ännu är frusen.
- Servera köttet med pepparrotssås, karamelliserad rödlök och en fräsch potatissallad
Karamelliserad rödlök
- Skala och dela löken. Skiva den i tunna skivor.
- Smält smör i en kastrull och tillsätt oljan och löken. Bryn på svag värme, utan att löken tar färg, i cirka 20 minuter.
- Tillsätt socker och låt det smälta och karamelliseras, häll i vinägern. Smaka av med salt och svartpeppar.
Pepparrotssås med äpple
- Blanda ihop alla ingredienser och låt stå och dra i två timmar.
- Garnera med rikligt av gräslök.
