• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Rimmad nötfilé med karamelliserad rödlök & pepparrotssås

Rimmad nötfilé med karamelliserad rödlök & pepparrotssås

Ingredienser


4 portioner


500 g
nöt yttre eller inre filé
4 msk
havssalt
2 tsk
hela vitpepparkorn
2 tsk
hela svartpepparkorn
½ dl
gräslök
½ dl
persilja
2 msk
rybsolja
1
vitlöksklyfta

Ytterligare

½ dl
gräslök
½ dl
persilja

Karamelliserad rödlök

3
rödlökar
3 msk
rybsolja
3 msk
brunt socker
3 msk
smör
2 ½ msk
rödvinsvinäger
Salt, svartpeppar

Pepparrotssås med äpple

2 dl
creme fraiche
Salt, svartpeppar
2 msk
riven pepparot
Gräslök för garnering
1
syrligt ekologiskt äpple i tärningar

Rimmad nötfilé


  1. Krossa havssalt, peppar, örter och vitlök i en mortel och tillsätt oljan. Gnid in blandningen i köttet. Rulla in filén i plastfilm så det blir en spänd rulle och låt stå i kylskåpet i 24 timmar.
  2. Skrapa bort örterna från köttytan och massera in de färska örterna och linda in i ny plastfilm och ställ i frysen över minst en natt.
  3. Ta ut filén cirka 20 minuter innan servering och skär den i tunna skivor medan den ännu är frusen.
  4. Servera köttet med pepparrotssås, karamelliserad rödlök och en fräsch potatissallad

Karamelliserad rödlök


  1. Skala och dela löken. Skiva den i tunna skivor.
  2. Smält smör i en kastrull och tillsätt oljan och löken. Bryn på svag värme, utan att löken tar färg, i cirka 20 minuter.
  3. Tillsätt socker och låt det smälta och karamelliseras, häll i vinägern. Smaka av med salt och svartpeppar.

Pepparrotssås med äpple


  1. Blanda ihop alla ingredienser och låt stå och dra i två timmar.
  2. Garnera med rikligt av gräslök.

MARTHA
TIPSAR

En potatissallad är god till rimmad nötfilé, recept här.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Buffé
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Rimmad nötfilé med karamelliserad rödlök & pepparrotssås

Detta kan intressera dig

Ungmarthas sportlovsläger 2025

Upptäck glädjen i köket på sportlovet! I Helsingfors, Åbo och Vasa arrangeras även i år tre dagars sportlovsläger.

UngMartha

Pizza med tomat och fisk

Recept

Marthaförbundet deltar i landsbygdsparlamentet

Finlands största idéfestival bjuder in till landsbygdssamtal i Nurmes i september. Svenskspråkigt programinslag lyfter beredskap i vardagen och trygghet i byn.

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet