• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Potatiskex med ostdipp

Potatiskex med ostdipp

Ingredienser


Cirka 30 stycken


50 g
smör
75 g
kokt potatis
1 ½ dl
vetemjöl
½ tsk
bakpulver
½ dl
sesamfrön
Ägg till pensling
Garnering: chiliflakes, flingsalt, sesamfrön

Ostdipp

75 g
mjukt smör
½ burk
kvarg
100 g
riven gräddost
75 g
blåmögelost
1
vitlöksklyfta
½ dl
finklippt persilja
2–3 msk
mjölk
1 krm
svartpeppar

Så gör du


  1. Mosa den varma potatisen med smöret i en skål. Banda torra ingredienser i en annan skål. Arbeta in de torra ingredienserna i potatis-smörblandningen till en smidig deg. Låt degen dra i kylskåpet 30 minuter.
  2. Dela degen i två bitar och kavla ut en avlång platta, cirka 3 mm tunn. Pensla plattorna med ägg och strö på valfri garnering.
  3. Skär cirka 2 cm breda stänger av plattorna. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter tills kexen fått fin färg. Servera kalla till dipp eller till soppa.
  4. Ostdipp: Smula blåmögelosten. Blanda alla ingredienser förutom mjölken till en dipp. Tillsätt sedan mjölken tills dippen är av önskad konsistens.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Buffé
  • Maträtt
  • Såser & röror
  • Huvudråvara
  • Potatis
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Potatiskex med ostdipp

Detta kan intressera dig

Tips för bra matvanor

Matlagning är en fantastisk färdighet som ger dig möjligheten att utforska nya smaker och kreativitet. Det handlar om att skapa smakupplevelser som inte bara får det att vattnas i munnen, utan även...

Hushåll

Undervisningshelhet: Konsumtion för andra stadiet

Denna undervisningshelhet ska hjälpa elever förstå hur och varför vi konsumerar, samt hur vi kan göra mer hållbara val.

Solveig Forss – en passionerad marthavisionär

Familjefrågor och konsumentkunskap var en hjärtesak för Solveig Forss, martha i närmare fyrtio år och Marthaförbundets verksamhetsledare under åren 1976–1986. Hon värnade om de gamla traditionerna ...

Nyheter

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet