• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Potatiskex med ostdipp

Potatiskex med ostdipp

Ingredienser


Cirka 30 stycken


50 g
smör
75 g
kokt potatis
1 ½ dl
vetemjöl
½ tsk
bakpulver
½ dl
sesamfrön
Ägg till pensling
Garnering: chiliflakes, flingsalt, sesamfrön

Ostdipp

75 g
mjukt smör
½ burk
kvarg
100 g
riven gräddost
75 g
blåmögelost
1
vitlöksklyfta
½ dl
finklippt persilja
2–3 msk
mjölk
1 krm
svartpeppar

Så gör du


  1. Mosa den varma potatisen med smöret i en skål. Banda torra ingredienser i en annan skål. Arbeta in de torra ingredienserna i potatis-smörblandningen till en smidig deg. Låt degen dra i kylskåpet 30 minuter.
  2. Dela degen i två bitar och kavla ut en avlång platta, cirka 3 mm tunn. Pensla plattorna med ägg och strö på valfri garnering.
  3. Skär cirka 2 cm breda stänger av plattorna. Grädda i 200 grader i cirka 10 minuter tills kexen fått fin färg. Servera kalla till dipp eller till soppa.
  4. Ostdipp: Smula blåmögelosten. Blanda alla ingredienser förutom mjölken till en dipp. Tillsätt sedan mjölken tills dippen är av önskad konsistens.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Buffé
  • Maträtt
  • Såser & röror
  • Huvudråvara
  • Potatis
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Potatiskex med ostdipp

Detta kan intressera dig

Fyll tallriken med sommar – 9 enkla sätt att njuta av säsongens råvaror

Den finska sommaren är kort, men smakerna är desto starkare! Det här är tiden då naturen bjuder på det bästa den har, och det gäller att ta vara på det. Marthaförbundets rådgivare Sandra Mellberg b...

Hushåll

Lucka 15: Ungmarthas julkalender

Krispig crostini toppad med krämig getost, karamelliserade päron och färsk rosmarin – en elegant förrätt eller ett gott småplock till glöggmyset.

UngMartha

Emmerfrutti med hjortron

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet