• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Potatis- och köttlåda i ugn

Potatis- och köttlåda i ugn
Över 60 min

Ingredienser


8 portioner


400 g
innerstek av nöt eller älg
olja
1 tsk
salt
1 kg
potatis
2
morot
200 g
rotselleri
1
gul lök
1
äpple

Lag

7 dl
vatten
1
köttbuljongtärning
2 msk
sojasås
1/2 dl
grädde
1 krm
svartpeppar
1/2 tsk
kryddpeppar

Köttet


  1. Tärna köttet. Skär först tvärs över köttets fibrer.
  2. Hetta upp olja i en stekpanna så att den blir riktigt het. Bryn hälften av köttet tills det får fin färg. Strö hälften av saltet över köttet. Ställ köttet åt sidan och bryn en ny omgång kött och salta.

Vegetabilier


  1. Skala potatis och skiva tunt med kniv eller i matberedare.
  2. Skala morot, rotselleri, lök och äpple. Hacka allt i små bitar.

Lag


  1. Koka upp vatten i en vattenkokare. Mät upp 7 dl vatten och smula ner buljongtärningen. Blanda med sojasås, grädde och peppar.

Lådan


  1. Smörj en stor ugnssäker form eller gryta.
  2. Varva kött och rotsaker med potatis i grytan, så att översta varvet är potatis.
  3. Häll över lagen och tillaga i 200 grader i cirka 2 timmar.
  4. Strö över finklippt persilja innan servering och servera med gelé, rårörda lingon eller lingonsylt.

MARTHA
TIPSAR

Spara på energin genom att ställa in lådan i kall ugn när ugnen värms och utnyttja även eftervärmen genom att stänga ugnen en tid innan lådan tas ut.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Maträtt
  • Gryta
  • Ugnsrätt
  • Huvudråvara
  • Kött, vilt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Potatis- och köttlåda i ugn

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet