• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Platt speltbröd med spenat, frön & landeskinka

Platt speltbröd med spenat, frön & landeskinka

Ingredienser


3 bröd

½ l
fingervarmt vatten
25 g
jäst
2 msk
rybsolja
2 tsk
salt
1 msk
inhemsk honung
2 dl
riven morot
2 dl
förvälld spenat, finhackad
4 dl
halvgrovt speltmjöl
8–9 dl
speltsikt

Garnering

1 dl
rybsolja
1 dl
pumpa- eller solrosfrön
Flingsalt
Färska spenatblad
6 skivor
landeskinka (inhemsk lufttorkad skinka från Västnyland) eller annan lufttorkad skinka

Så gör du


  1. Smula jästen i vatten i en djup bakbunke. Tillsätt olja, salt, honung, morot och spenat. Blanda i mjölet lite i sänder tills degen är smidig, den får vara ganska lös. Låt degen jäsa på ett dragfritt ställe i cirka 35 minuter.
  2. Knåda degen i bunken och dela den i tre delar på ett mjölat bakbord. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och olja det med en tredjedel av oljan.
  3. Platta ut varje degbit med fingrarna till ett långt bröd. Pensla över resten av oljan och strö över frön och salt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
  4. Grädda i 200 graders ugn i 20–25 minuter. Dekorera med färska spenatblad och landeskinka. Skär i mindre bitar och servera som snack före middagen.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Platt speltbröd med spenat, frön & landeskinka

Detta kan intressera dig

Kolumn: Julen är en högtid för emotionellt arbete

Philip Teir uppmärksammar det omfattande emotionella arbete som kvinnor ofta bär under julhelgen, och betonar vikten av samarbete och planering i parrelationer – för att undvika att hela ansvaret h...

Tidskriften Martha

Citronmarinerad gädda

Recept

Lucka 9: Ungmarthas julkalender

Pepparkaka och choklad – en kombination som garanterat sprider julstämning till dessertbordet. I dagens lucka tipsar vi om en enkel och lyxig efterrätt där dessa smaker möts på bästa sätt.

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet