Platt speltbröd med spenat, frön & landeskinka
Ingredienser
3 bröd
½ l
 fingervarmt vatten
                    25 g
 jäst
                    2 msk
 rybsolja
                    2 tsk
 salt
                    1 msk
 inhemsk honung
                    2 dl
 riven morot
                    2 dl
 förvälld spenat, finhackad
                    4 dl
 halvgrovt speltmjöl
                    8–9 dl
 speltsikt
                    Garnering
1 dl
 rybsolja
                    1 dl
 pumpa- eller solrosfrön
                    Flingsalt
                    Färska spenatblad
                    6 skivor
 landeskinka (inhemsk lufttorkad skinka från Västnyland) eller annan lufttorkad skinka
                    Så gör du
- Smula jästen i vatten i en djup bakbunke. Tillsätt olja, salt, honung, morot och spenat. Blanda i mjölet lite i sänder tills degen är smidig, den får vara ganska lös. Låt degen jäsa på ett dragfritt ställe i cirka 35 minuter.
- Knåda degen i bunken och dela den i tre delar på ett mjölat bakbord. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och olja det med en tredjedel av oljan.
- Platta ut varje degbit med fingrarna till ett långt bröd. Pensla över resten av oljan och strö över frön och salt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
- Grädda i 200 graders ugn i 20–25 minuter. Dekorera med färska spenatblad och landeskinka. Skär i mindre bitar och servera som snack före middagen.
 
               
       
      