Platt speltbröd med spenat, frön & landeskinka
Ingredienser
3 bröd |
|
---|---|
½ l | fingervarmt vatten |
25 g | jäst |
2 msk | rybsolja |
2 tsk | salt |
1 msk | inhemsk honung |
2 dl | riven morot |
2 dl | förvälld spenat, finhackad |
4 dl | halvgrovt speltmjöl |
8–9 dl | speltsikt |
Garnering |
|
---|---|
1 dl | rybsolja |
1 dl | pumpa- eller solrosfrön |
Flingsalt | |
Färska spenatblad | |
6 skivor | landeskinka (inhemsk lufttorkad skinka från Västnyland) eller annan lufttorkad skinka |
Så gör du
- Smula jästen i vatten i en djup bakbunke. Tillsätt olja, salt, honung, morot och spenat. Blanda i mjölet lite i sänder tills degen är smidig, den får vara ganska lös. Låt degen jäsa på ett dragfritt ställe i cirka 35 minuter.
- Knåda degen i bunken och dela den i tre delar på ett mjölat bakbord. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och olja det med en tredjedel av oljan.
- Platta ut varje degbit med fingrarna till ett långt bröd. Pensla över resten av oljan och strö över frön och salt. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.
- Grädda i 200 graders ugn i 20–25 minuter. Dekorera med färska spenatblad och landeskinka. Skär i mindre bitar och servera som snack före middagen.
