Vi använder cookies på vår webbsida för att analysera vår traffik. Du kan läsa mer om vår cookie policy här

Nödvändiga (Nödvändig)

Cookies som krävs för att webbplatsen skall fungera normalt. Detta innehåller cookies som används för inloggning samt för CSRF säkerhet. Vänligen notera att systemets bas cookies inte samlar personlig eller känslig information. IP adresser samlas inte. Information som sparas skickas inte ut till Landsbygdspolitik eller tredje parter.
Namn: CraftSessionId
Beskrivning: Webbplatsen använder PHP sessioner för att upprätthålla sessioner. Systemet nämner cookien i fråga “CraftSessionId”. Denna cookie upphör så fort sessionen avslutas.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session
Namn: *_identity
Beskrivning: Då du loggar in i kontrollpanelen sätts en cookie som kontrollerar ditt inloggnings status. Namnet av cookien börjar med en lång slumpmässig text som följs av _identity. Cookien sparar endast nödvändig information för att upprätthålla en säker session, och hålls aktiv endast så länge som användaren är inloggad i systemet.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: *_username
Beskrivning: Om du kryssar i "Håll mig inloggad" (Keep me logged in) under inloggnings processen, används denna cookie för att komma ihåg ditt användarnamn inför följande gång.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Beständig
Namn: CRAFT_CSRF_TOKEN
Beskrivning: Skyddar oss och dig som en användare för CSRF attacker.
Leverantör: denna sida
Upphörande: Session

Statistik

Cookies som används för statistik hjälper oss förstå hur användarna använder och navigerar webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.
Namn: _ga
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig
Namn: _gid
Beskrivning: Google Analytics
Leverantör: Google
Upphörande: Beständig

Marknadsföring

Marknadsförings cookies används för att spåra användarna genom webbplatsen. Meningen med dessa cookies är att kunna erbjuda användaren med mer relevant och personligt innehåll.
Detaljer Göm detaljer
  • Kontakt
  • Om oss
  • Föreningsadministration
  • UngMartha
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Projekt & kampanjer
    Giftfritt dagis
    Läs mer
    Östersjön 2.0
    Läs mer
    En euro i taget
    Läs mer
    Andra projekt Hantera vardagen Den finlandssvenska matkulturdagen Den nationella klädbytardagen Köpfri november Tidigare projekt
  • Evenemang
  • Marthashop
Mera
Stäng

BLI
MEDLEM!

  • <% item.title %>
  • Visa mera
  • Inga resultat hittades
  • Recept
    • Vår
    • Sommar
    • Lunch
    • Middag
    • Sallad
    • Visa alla
  • Vardagskunskap
    • Hållbar vardag
    • Matsvinn
    • Matkultur
    • Barn & Mat
    • Klimatsmart vardag
    • Visa alla
  • Projekt & kampanjer
    • En euro i taget
    • Ungas välmående
    • Östersjön 2.0
    • Hantera vardagen
    • Den finlandssvenska matkulturdagen
    • Visa alla
  • Evenemang
    • Nyland
    • Åboland
    • Österbotten
    • Åland
    • Helsingfors
    • Visa alla
  • BLI MEDLEM!

  • Marthashop
    • Hem & kök
    • Textilier
    • Böcker & pappersprodukter
    • Smycken
    • Broschyrer & magasin
  • Om oss
    • Rådgivning
    • Tidskriften Martha
    • UngMartha
    • Bli medlem
    • Medlem
    • Visa alla
  • Smartha tips
    • Städning
    • Textilvård
    • Konsumtion
    • Matlagning
  • Kontakt
    • Pressmaterial
  • Följ Martha
    • Instagram
    • Twitter
    • Facebook
    • Pinterest
    • Youtube
    • Soundcloud

Pepparkakstält

Pepparkakstält

Ingredienser


1 dl
sirap
2 dl
socker
1 msk
kanel
1 tsk
kardemumma
1 tsk
nejlika
1 tsk
ingefära
150 g
smör
¾ tsk
matsoda (bikarbonat)
6 ½ dl
vetemjöl + mjöl till utbakning

Kristyr

2 msk
äggvita (cirka 1 äggvita)
Cirka 3 ½ dl
florsocker

Så gör du


  1. Blanda socker, sirap och kryddor i en kastrull. Värm upp under omrörning tills det börjar koka. Ta bort kastrullen från spisplattan.
  2. Skär smöret i bitar och tillsätt i kastrullen. Rör om tills smöret är smält. Häll över smeten i en skål och låt svalna.
  3. Blanda mjölet med matsodan. Rör ner i smeten lite i taget.
  4. Nu skall degen vila ett dygn i kylskåp. Degen kan sättas i en hushållspåse så är det lättare att hantera den följande dag.

Utbakning


  1. Ladda ner mallen, printa ut och klipp ut. Eller gör en egen mall.
  2. Ta en bit av pepparkaksdegen och kavla ut den rätt tunt på ett mjölat bakbord. Använd ordentligt med mjöl så att degen inte fastnar i bakbordet. Det brukar löna sig att lyfta degen ibland och strö mera mjöl under och ovanpå.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Placera mallen ovanpå degen och skär ut med kniv. Placera tältdelarna på plåtar med bakplåtspapper. Varje tält består av tre delar och i den ena delen kan man skära ut tältets öppning. Skär ut så många tält som du vill laga.
  5. Skär också ut små pinnar som kan sättas på toppen av tälten, men grädda på en skild plåt då dessa är mycket mindre och gräddas snabbare.
  6. Grädda delarna i cirka 5–8 minuter. Låt svalna.

Montering & dekoration


  1. Vispa äggvita och florsocker till kristyr med elvisp. Kontrollera kristyrens konsistens, den skall hänga kvar på elvispen och inte rinna av. Om kristyren blir för tjock så att den inte går att spritsa eller fäster så kan några droppar vatten tillsättas. Fyll en del av kristyren i en spritspåse och lämna resten i skålen.
  2. Börja med att spritsa dekorationen på tältdelarna.
  3. Ta sedan kristyr från skålen och bred ut på de kanter som skall sitta ihop. Tryck ihop delarna vartefter så att de hålls ihop.
  4. Doppa tältpinnar i kristyren och tryck fast på tältens toppar.

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Ladda ner mallen Visa
Pepparkakstält
Ladda ner mallen Visa

Detta kan intressera dig

Hallon-lakritswienerbröd

Hallon-lakritswienerbröd

Ugnsbakad svartrot med sås på brynt smör, picklad kålrabbi och poppade senapsfrön

Ugnsbakad svartrot med sås på brynt smör, picklad kålrabbi och poppade senapsfrön

Recept
Marthaförbundet uppmanar: Tagga era bilder med #marthamötermartha

Marthaförbundet uppmanar: Tagga era bilder med #marthamötermartha

Medlem
Braxencheesecake

Braxencheesecake

Ekologi | Recept

Prenumenera på
Marthas nyhetsbrev

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Martha 120
  • Tidskriften Martha
  • Distrikt, föreningar, kretsar
  • Styrelsen 2023–2024
  • Marthaköket
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Vardagskunskap
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • Föreningsadministration
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Marthaköket
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Giftfritt dagis
  • Havets smaker - Östersjödieten
  • Hantera vardagen
  • Små fiskar övertar storkök
  • En euro i taget
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2023 Marthaförbundet