Örtig bönsoppa
Max 30 min
Ingredienser
4
1
gul lök
1
fänkål
4
vitlöksklyftor
ca 1 dl
vitt vin
2 burkar (á 380/230 g)
stora vita bönor (cannelini)
1 liter
grönsaks- eller hönsbuljong
parmesankat (valfritt)
100 g
grönkål
1
citron, saften
1/2 dl
dill
1/2 dl
persilja
1/2 dl
gräslök
- Skiva lök och fänkål tunt, och fräs i en kastrull med litet olja tills de är lätt brynta. Tillsätt skivad vitlök och fräs en stund. Häll sedan i vin och låt det koka av.
- Skölj bönorna under rinnande vatten och tillsätt i kastrullen tillsammans med buljong och parmersankanten. Koka 5-10 minuter tills mjukt.
- Tillsätt riven grönkål strax innan soppan är färdig. Tillsätt citronsaft och finhackade örter, salta och peppra enligt smak.
