• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Mustig gryta på bondböna

Mustig gryta på bondböna

Ingredienser


2
lökar
3
vitlöksklyftor
Rybsolja
1 tsk
paprikapulver
1 tsk
spiskummin
Några stänk
tabasco
8 dl
blötlagda och förvällda bondbönor (4 dl torkade)
4
potatisar av fast sort i rejäla tärningar
2
morötter i tärningar
500 g
burk tomatkross
2 msk
tomatpuré
1
lagerblad
½
paprika
1 msk
vinäger eller en skvätt rödvin
Cirka 1 l
vatten
1
grönsaksbuljongtärning
Salt
Till servering: fet yoghurt med hackad persilja och rödlök (välj en växtbaserad produkt för en vegansk gryta)

Så gör du


  1. Värm upp kryddorna i oljan i kastrull. Hacka lök och vitlök, fräs i kryddorna. Tillsätt tärnad morot och potatis, vänd med slev så de inte bränns vid.
  2. Koka upp vatten och slå över så att det nätt och jämnt täcker. Tillsätt de förvällda bönorna, tomatkross, buljongtärning, tomatpuré, lagerblad.
  3. Låt puttra på svag värme i 30 minuter.
  4. Tillsätt paprikatärningar och smaka av med tabasco, vinäger eller vin. Låt puttra ytterligare 5 minuter. Behövs det salt? Servera med en klick yoghurt blandad med hackad persilja och rödlök.

MARTHA
TIPSAR

Har du mjuka morötter och potatisar i grönsakslådan? Den här grytan är en perfekt rätt när du vill rädda rotsakerna från att bli svinn. En sista klick youghurt passar bra till.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Gryta
  • Huvudråvara
  • Baljväxter
  • Restmat
  • Specialkost
  • Vegan
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Mustig gryta på bondböna

Detta kan intressera dig

Fyll tallriken med sommar – 9 enkla sätt att njuta av säsongens råvaror

Den finska sommaren är kort, men smakerna är desto starkare! Det här är tiden då naturen bjuder på det bästa den har, och det gäller att ta vara på det. Marthaförbundets rådgivare Sandra Mellberg b...

Hushåll

En euro i taget fortsätter år 2025

Vi är glada att meddela att projektet En euro i taget fortsätter även under 2025. Passa på att boka in ett besök av Marthaförbundets ekonomirådgivare redan nu!

Kanelbullar med emmer och lantvete

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet