Mustig älggryta
Ingredienser
1 kg
älgkött
2
lökar
4
vitlöksklyftor
3 msk
rybsolja
3 msk
balsamvinäger
3
lagerblad
2 dl
rödvin
3 dl
torkade trattkantareller eller 1 l färska
(3 msk
kråkbärsvinäger)
2 msk
soja
2 dl
tranbär
3 msk
viltfond
8 dl
vatten
1 msk
maizena
Persilja
Så gör du
- Ansa köttet från hinnor och skär i tärningar.
- Ansa lök och vitlök. Skär i klyftor.
- Bryn köttet och löken i oljan i en gjutjärnspanna.
- Tillsätt vin, kråkbärsvinäger (recept i Skogens smaker, sidan 21), trattkantareller, fond, soja, vatten och lagerblad. Låt koka upp.
- Låt grytan puttra på svag värme i 1–1 ½ timme (beroende på köttets mörhet). Tillsätt tranbären och låt småkoka ytterligare 1 timme. Tillsätt persilja. Smaka av. Servera med ugnsbakade rotsaker och potatis.
